Zanimljivosti

Ne može biti samo jedan

Aside Banners

Koliko Robina je Batman izmijenio kroz godine (ili ‘kako ne odgajati mlade superheroje’)

Piše , Objavljeno

Znali smo da Batman ne štedi na novcima, ali sada znamo da ne štedi doslovno ni na čemu pa čak ni na Robinu odnosno Robinima.

Odmah ćemo ispucati najveći spojler članka: Bruce Wayne je Batman. Nakon što smo to maknuli s puta, možemo se fokusirati na dio ikoničkog dua koji će se spominjati rame uz rame s dvojcima kao što su Jordan i Pippen, Mulder i Scully, Chewie i Han, Ernie i Bert, Rick i Morty, Bonnie i Clyde te sestre Olsen.

Batman i Robin, jedan od najpoznatijih superjunaka i najpoznatiji pomoćnik odnosno sidekick. Kao klinci smo živjeli u iluziji da će ovo prijateljstvo, ova veza bogataša koji je usvojio siroče, a jača je, nego od Angeline i njene djece, potrajati zauvijek. Nažalost, u realnosti to nije slučaj. Istina je gorka, gorkija, najgorkija, a ona glasi Batman mijenja Robine kao čarape.

S obzirom na to da je Bruce sam po sebi sj**an karakter i nema posebno zaposlen HR unatoč svim novcima, nego sam obavlja regrutiranje svojih pomoćnika, naravno da će izabrati potencijalno velike zaj*be. Također, ni njegovi “man management skills” nisu za pohvalu. Robini mu lako “umiru”, bilo njegovom krivicom ili imaju svoj ego trenutak pa sami sebe dovedu u tu situaciju, a treća opcija je da shvate koliko Batman zapravo nije normalan i na što tjera maloljetnu djecu te zbrišu.

Što ako je Batman negativac koji financira sve te “prave negativce” samo kako bi gledao kako narod pati i sebe učinio herojem po cijeni Robina…

Kakva god istina bila, sada vam predstavljamo najpoznatije Robine kroz godine. Ako niste znali da ih ima više – IZNENAĐEENJEE!

Dick Grayson

robin prvi

Dick je bio prvi Robin. Bruce ga je uze k sebi nakon što su mu roditelji ubijeni u insceniranoj nesreći u cirkusu u kojemu su radili. Vjerujemo kako je vidio sebe u njemu (nemoj ni pomisliti baciti foru), pretpostavio je da će odrasti zadržavajući želju da osveti svoje roditelje. Batman ga je kroz težak fizički i mentalni trening pretvorio u dostojnog pomoćnika. Richard (pretpostavljamo da je Dick i u ovom slučaju skraćeno od Richard) je nakon dugogodišnjeg rada sa šišmiš-čovjekom odlučio oformiti svoju grupu – Teen Titans. U konačnici je objesio svoj Robin plašt na vješalicu i postao Nightwing. U tom periodu je bio i posvađan s Bruceom, ali je također bio osoba koja je glumila Batmana, dok su svi mislili da je Bruce mrtav. Šmrc…

Jason Todd

robin drugi

Nakon što je Dick postao Nightwing, Batmanu je nedostajao Robin. Bruce je taman u tom trenutku upoznao mladog Todda, sina dva cirkuska akrobata koji su bili inspirirani Letećim Graysonima. Kao što je bio slučaj kod Dicka, Jasonovi roditelji su ubijeni i u tom trenutku se pojavio Mr. Wayne. Vidite li obrazac?

Kako nije rijetkost da se u DC-evom svijetu mijenjaju priče nastanka heroja, tako se to dogodilo i s Jasonom. U drugoj verziji su mu roditelji bili ovisnici i kriminalci prije, nego su preminuli, a mladi Jason je bio na ulici gdje se snalazio kako je znao. Naravno, tada se pojavljuje Batman te ga “spašava” i dvanaestogodišnjak postaje Robin. U ovoj verziji Joker ubija Jason Todda, ali nekada kasnije je nekako oživio te je postao Red Hood. Vjerojatno dobro pretpostavljate, bio je ljut jer ga Batman nije stigao spasiti pa je umro… Odnosno nije… Ali razumijete poantu… Valjda…

Tim Drake

robin treći

Prvi Robin koji nema veze s cirkusom. Bravo DC, nadjačali ste sami sebe. Tim je imao san postati jedan od najboljih detektiva na svijetu. S 13 godina je bio suočen s time kako se njegov idol, Batman, teško nosi sa smrću Jasona Todda. Tim, odličan trinaestogodišnji super-detektiv, je otkrio identitete Batmana i Nightwinga ne bi li ih pomirio. Dick je odbijao tu ideju, ali kako to u svijetu stripova biva, Two-Face je uspio zarobiti Batmana i Nightwinga. Mladi Drake je nekako uspio na sebe navući jedno Batmanovo odijelo te ih obojicu spasiti. Time je dokazao da je vrijedan postati novi Robin. Trenirali su ga Alfred, Batman i Nightiwng, a Tim je postao Crveni Robin.

Stephanie Brown

robin četvrti

Stefika je bila kćer Cluemastera. Ako ste toliko upoznati s DC-em, znate da je to jedan od Batmanovih protivnika, a ne netko bitan u D&D igrama. Nakon što je Stephanie saznala tko je njen otac, odlučila je da je njen poziv pokvariti ćaćine planove i time je postala Spoiler. Osobno, da postoji negativac koji spojla filmove svima te da se tako zove – to bi bio naš “archnemesis”.

Ona i Tim Drake su bili cura i dečko, što god oni pričali, a nakon što je Timov tata intervenirao zabranivši mu njegove Robin aktivnosti, Stefika je postala novi Robin. Vrlo brzo je dobila otkaz jer se nije pridržavala Batmanovih pravila. Preminula je u želji da mu dokaže da je u pravu. Naravno da se vratila kao Batgirl.

Damian Wayne

robin peti

Prepoznali ste prezime. Dap, ovo je sin Brucea za kojeg, pazi sad, nije ni on znao. Majka mu je Talia Al Ghul. Saznao je za svog sina tako što ga je majka poslala da špijunira Brucea. Damian je bio dosta drugačije naravi od svih drugih Robina. Pri dolasku je odmah započeo svađu s Tim Drakeom zato što je smatrao da on treba biti Robin, a ne neki wannabe detektiv. U konačnici je odlučio uzeti stvar u svoje ruke te postati Robin bez Batmanovog dopuštenja i ubio je svog prvog negativca. U periodu kada su svi mislili da je Bruce mrtav, Damian je pod okriljem Dick Graysona postao i ostao Robin sve do trenutka dok ga njegov klon nije ubio. Još ne znamo hoće li se i kako vratiti.

Duke Thomas

šesti robin

Najposebniji “Robin” jer je on jedini iz cijele Bat-obitelji koji ima supermoći. On se zapravo niti ne zove Robin, nego The Signal (pretpostavljamo da je njegova moć da ne nestaje, a njegov kriptonit su balkanska područja s lošom T-Comovom infrastrukturom gdje nema signala). Duke je prije The Signal uloge bio član grupe The Robins.

Batman je nekada spasio Dukea od Jokera, khm spasiteljski kompleks khm, ali njegovi roditelji nisu bili te sreće. Naravno. No, nakon što su ga Robini u jednoj situaciji spasili, on im se pridružio, sve dok zakon nije onemogućio djelovati kao Robin. U to vrijeme se već Batman vratio i ponudio je Dukeu poziciju kao njegov novi pomoćnik na što je on pristao pod uvjetom da ne bude Robin.

Carrie Kelley

robin sedmi

Posljednji Robin je Carrie. Ona je Robin iz buduće verzije Batmana – The Dark Knight Returns. Carrie Kelly nije imala roditelje koji su preminuli od ruke negativca, ali su ju odbacivali. Još gore… U toj verziji budućnosti Batman se umirovio nakon Toddove smrti i tada je Carrie postala novi Robin. Uspjela je Batmana spasiti nekoliko puta od neprijatelja. Unatoč tome, on joj je prijetio otkazom zbog neposlušnosti. No, na kraju je ostala u ulozi Robina te su ona i Batman surađivali sve do sretnog završetka trenutka kada Carrie nije odustala od svoje Robin uloge i odlučila postati Catgirl.

Što reći, s*ebana je ta Bat-obitelj.

TAGOVIbatman DC Robin superjunak