Zanimljivosti

RIP Billy

Aside Banners

Kultne maskote i neobične priče iza njih: od besmrtnog lava do pijane koze

Piše , Objavljeno

Od nogometnih momčadi do raznih tvrki i restorana, maskote su uvijek bile popularan način kojim se privlače kupci ili brendira neko neko tako da se proizvod veže sa prepoznatljivim licem.

Obično, maskote se osmišljavaju na samom početku stvaranja tvrtke, pokreta ili nečeg trećeg, no ponekad one nastaju sasvim slučajno.

Neke su maskote preživjele test vremena i postoje još od početka 20. stoljeća, dok su druge davno zaboravljene. Izabrali smo maskote iza čijih postojanja stoje izvanredne priče.

1. MGM lav

via GIPHY

Teško bi bilo pronaći nekoga tko ne prepoznaje maskotu MGM studija. Prije samog početka njihovih filmova, vidimo lava koji riče, prije nego što nestane u mrak s logotipom “MGM”. Ono što malo ljudi zna jest da je jedan od lavova koji je niz godina bio zaštitno lice studija, prošao kroz neke poprilično lude avanture i potencijalne opasnosti koje bi danas sigurno bile razlog prosvjeda neke udruge za zaštitu životinja.

Jackie je bio drugi lav-maskota MGM-a, ali možda i najpoznatiji jer je on prvi čija se rika snimila i puštala preko snimke.Ovaj lav nekim čudom je preživio dva sudara vlaka, potres i eksploziju u studiju. Također, jednom prilikom je pilot morao prisilno srušiti avion u kojemu se nalazio i Jackie koji je tada zaglavio četiri dana u Arizoni. Sve te avanture donijele su mu nadimak “Leo Lucky”.

2. Burger King

Maskota Burger Kinga prvobitno je zamišljena na Floridi 1955. godine. Pojavljivao se na oglasnim pločama i menijima, ali na televiziju se nije probio sve do kasnih 1960-ih, gdje se u početku pojavljivao kao animacija. Godine 1976. maskota je prvi put prikazana u živoj akciji, pojavljujući se kao bradati, crvenokosi kralj.

Kralj je umirovljen 2011. godine, ali se 2015. godine ponovno pojavio na najfascinantniji način. Tijekom borbe Floyda Mayweatera protiv Mannyja Pacquiaoa, maskota Burger Kinga se isticala u Mayweather-ovoj pratnji. Šuška se da je lanac restorana platio milijun dolara za ovu priliku, što bi objasnilo zašto je boksač odobrio ideju da ga prati veliki, jeziv kralj.

3. Columbia Pictures

1991. godine, Columbia Pictures obratila se 28-godišnjoj Jenny Joseph s ponudom da bude njihov model iako mlada djevojka nije imala nikakvog modeling iskustva.
Razlog zašto je izabrana je taj što je izgledala slično maskoti za Columbia Pictures, koja je bila u upotrebi (s nekim promjenama tu i tamo) od 1924. godine. Trenutni je logotip izveden iz fotografije Jenny.

Screenshot_1

Zabavno je vidjeti fotografije Jenny Joseph koja pozira kao Dama s bakljom, budući da se produžni kabel jasno vidi kako visi s elektronske baklje koju drži u desnoj ruci. Jenny su često nazivali “Harper Lee” modeling industrije jer je imala samo jednu, ali iznimno poznatu gažu, nakon čega je “napustila” industriju.

4. Billy The Goat

Billy je možda najmanje poznata maskota na ovom popisu, ali incident koji se dogodio nedugo nakon FA Cupa 1909. mu donosi mjesto na ovoj listi. Billy the Goat bio je treća maskota nogometnog kluba Manchester United. Prva je bila guska, za koju se vjeruje da ju je obožavatelj ukrao i pojeo za božićnu večeru. Drugi je bio pas.

Već priča o guski zvuči dovoljno fascinantno da bi opravdala svoje mjesto na ovom popisu, ali priča o Billy the Goatu ipak iskače iznad ostalih.
Tradicija je da se maskota kluba pridruži igračima u pubu nakon utakmice. alkoholna pića nisu bila strana pa bi se često pridružila timu. To je dovelo do nesretnog incidenta kada je Manchester United osvojio FA Cup 1909. godine. Billy se prepustio malo previše šampanjca i umro od trovanja alkoholom te noći. Bio je to veliki gubitak za klub. Billy je od tada ovjekovječen u muzeju Manchester Uniteda, jer je njegova glava sačuvana i može se posjetiti i danas.

5. Mr. Clean

Screenshot_2

Postoje mnoge maskote i robne marke koje imaju titulu prije imena. Ne očekujete da će dr. Pepper imati ime, ali kreatori Mr. Clean-a su “come clean” i otkrili prvo ime njihovog karaktera. Njegovo puno ime je Mr. Veritably Clean. Maskota predstavlja tvrtku Procter & Gamble od 1958. godine.

 

TAGOVIburger king columbia pictures maskota mgm

Komentiraj