Zanimljivosti

Reality TV seli na Mars

Aside Banners

Može li put na Mars biti gledaniji od tucanja u Big Brotheru?

Piše , Objavljeno

Svemir, astronauti i kolonizacija drugih planeta su teme koje nikada ne gube na atraktivnosti, a ako se u jednadžbu uvrsti i reality TV, mogli bismo dobiti najveći i najspektakularniji show u povijesti televizije, ali i čovječanstva!

mars one

Ako pitate malo starije ljude (ili ste i sami jedan od 50+ čitatelja Idesh! magazina) gdje su bili na dan kada je čovjek prvi put kročio površinom Mjeseca, vjerojatno je da će vam na to pitanje znati odgovoriti s velikom preciznošću. U vrijeme kada su vijesti putovale danima s jednog kraja planete na drugi, ovakav događaj je bio popraćen od gotovo cijelog čovječanstva. Zamislite što bi se tek dogodilo da je sve to izvedeno u današnje vrijeme?

Uskoro bismo mogli saznati, jer je Mars One projekt i službeno započeo otvaranjem aplikacijskog procesa, kojim se bilo koji stanovnik Zemlje može prijaviti za sudjelovanje u prvoj ljudskoj misiji na Mars. Događaj bi se trebao odviti 2023. godine, a iza svega stoji nizozemska neprofitna organizacija Mars One, koja ima malo drugačiji pristup svemirskim misijima od državnih agencija, poput NASA-e.

Mars One promo video:

Naime, Mars One će, za misiju potrebnih 6 milijardi dolara skupiti tako, što će eliminacijskim procesom do 2015. godine izabrati 24 najbolja kandidata, koje će podijeliti u grupe od po četiri člana, i to po dva muško-ženska para. Kroz idućih sedam godina gledatelji će moći pratiti najveći svjetski reality show (nije slučajno da je Mars One nizozemska tvrtka, a Nizozemci su u televizijskom poslu poznati po tome što su začetnici modernih emisija tog tipa, poput Big Brothera), gdje ćemo upoznavati ljude i njihove priče, te simultano pratiti njihovu astronautsku obuku.

Na kraju će biti izabrana dva kandidata i dvije kandidatkinje, a u izboru će sudjelovati gledatelji iz cijelog svijeta. Astronauti će potom biti poslani na Mars, i to tehnologijom koja već postoji ili koju razvijaju druge, privatne svemirske agencije (Paragon, SpaceX i slične). Samo putovanje, slijetanje i život na Marsu biti će također snimani i prenošeni na naše male ekrane. Putnici na Mars bi svoje živote mogli i završiti na toj planeti, jer njihov povratak nije u planu.

mars oneSvuda je lijepo, ali u zvonolikim kontejnerima na Marsu je najljepše

Premda se na prvi pogled čini kao priča za malu djecu i običan marketinški trik, ovakav scenarij nije nimalo nemoguć. Kada se zna koliko novaca donose globalni događaji poput Olimpijskih igara (4 milijarde dolara prihoda), jasno je da bi jedan od najvećih pothvata u ljudskoj povijesti bio itekako gledan. Pretpostavlja se da će za 10 godina čak 4 milijarde ljudi imati pristup internetu, pa možemo samo pretpostaviti koliko potencijal leži u ovom projektu i tržištu koje čini doslovno svaki čovjek naše planete. Problemi mogu nastati eventualno ako tokom godina interes gledatelja splasne (7 godina pripreme je ipak dosta), a niti tehnologija kojom bi se cijela misija trebala financirati nije u potpunosti realizirana i testirana.

mars oneAstronauti bi morali sami uzgajati svoju hranu, a pošto su Nizozemci, i travu…

Sve u svemu, biti će zanimljivo vidjeti kako će se ovaj ambiciozni projekt odvijati u bližoj nam budućnosti. Do onda, možete i vi poslati svoju prijavu na službenu stranicu Mars One-a, te time uči u izbor za prvog čovjeka na Crvenom planetu. Zahtjevi su prilično maleni, pa će tako biti potrebno jedino da ste stariji od 18 godina, te da imate ‘želju za ispunjenjem velike životne svrhe’, da se predstavite u jednominutom videu i da sve to platite 38$ (kako bi se izbjegli trolovi i hrpa lažnih prijava). Sve ostalo ćete imati priliku naučiti u narednih 7 godina. Naravno, kako to obično biva kod reality showova, oni osebujniji i zanimljiviji likovi i likice će imati prednost, tako da bi vrlo lako prvi čovjek na Marsu mogao biti netko poput Steve-Oa ili Snooky, ili, nedajbože Ava Karabatić…

TAGOVIastronaut Axe svemir mars one reality tv

Komentiraj