Zanimljivosti

nazovi brata

Aside Banners

Najstariji brat u obitelji će biti uspješniji – kaže znanost

Piše , Objavljeno

Realno, postoje i pozitivne i negativne strane kada si prvi od klinaca došao na svijet.

Sjećamo se epizode Pune kuće kada je srednja od Tanner sestara kukala kako ju nitko ne doživljava, da se ponajviše hvali najstarija (T.J. <3) i da se najviše brinu za najmlađu i time ona postaje razmažena. Možda i ima istine u tome.

IZA Institute (šaljivdžije bi dodale “iza čega?”, ali mi nismo ti likovi) je napravio istraživanje čiji je zaključak – ukratko, da su veće šanse kako ćeš uspjeti na poslovnom planu ako si najstariji brat u obitelji jer su te roditelji tretirali drukčije.

Kažu da roditelji očekuju puno više od prvog djeteta te da su stroži s njim i očekuju sve manje od buduće djece. Ne bismo htjeli biti sedmo dijete u obitelji ako je ovo istina.

Iz osobnog iskustva (sve sami prvorođeni kod nas) znamo da nismo smjeli igrati Nintendo 64 ili ići u videoteku zbog četvorki u školi, a mlađe se znalo tapšati po leđima zbog trojki.

Istraživanje kaže kako prvorođeni imaju naglašenije karakteristike vođe dok će mlađa braća (i sestre) vjerojatnije manje vremena provesti uz knjigu ili školsku zadaću. Ovo označenje nije biološko pa ako kojim slučajem najstariji brat nestane (nećemo u morbidne teme pa ajmo reći da ga otmu vanzemaljci), idući brat u redu preuzima karakteristike vođe.

Nije ni mlađima preloše. Mlađa braća i sestre imaju veće šanse da ulete u svijet biznisa sami i pokrenu nešto svoje.

A ono… Zuckerberg ima starijeg brata, očito je da ovo ne mora biti pravilo. Ako znaš ukrasti ideju markantnim blizancima s faksa i prodati ju kao svoju.

TAGOVIbraća istraživanje znanost

Komentiraj