Zanimljivosti

Ne ponovilo se

Aside Banners

Najveće nuklearne katastrofe

Iako nam nuklearna energija daje čistu i povoljnu energiju, ne bi nam bilo baš ugodno gledati betonske tuljce njihovih reaktora u vlastitom dvorištu. Ipak, nesreće u nuklearkama nisu česte. Bilježimo pet (dosad) najozbiljnijih u nadi da ih nećemo brzo updjetati.

Piše , Objavljeno

Černobil

Ozbiljnost incidenta:6/7 INES (International Nuclear Event Scale)
Gdje:Pripjat, Ukrajina
Kada:26. 4. 1986.
Žrtve:50 direktnih, 4000 posljedično

černobil

černobil


Najveća nuklearna katastrofa u povijesti čije smo posljedice i mi osjetili u to toplo proljeće prije 25 godina. Puknuće nuklearnog reaktora broj 4. u sovjetskoj nuklearki Černobil rezultiralo je nekolicinom eksplozija i u konačnici ispuštanjem radioaktivne prašine u atmosferu. Prašina se raširila cijelim zapadnim dijelom tadašnjeg Sovjetskog saveza, ali i dijelom Europe.

Oni među nama koji pamte te dane, sjećaju se nuklearne prijetnje, zabrane jela zelene salate (neš ti beda) i igranja na travnjacima (e, to je već bio bed). Za ‘incident’, u kojemu je u atmosferu ispušteno četiri puta više radijacije nego u bombardiranju Hirošime, ne bi se niti znalo da Šveđani u tisuću kilometara udaljenoj svojoj nuklearki nisu naši radioaktivne čestice na svojim radnim odjelima.

Kištim

Ozbiljnost incidenta:6/7 INES
Gdje:Ozersk, Rusija
Kada:29. 9. 1957.
Žrtve:opekline kod stanovništva, 200 umrlih od raka

Ozersk

Ozersk


Druga po redu najveća nuklearna katastrofa također se odigrala na teritoriju Sovjetskog saveza. Budući da je kaskao za SAD-om u utrci naoružavanja nuklearnim oružjem, SSSR je na brzinu izgradio čitav niz nuklearnih postrojenja.
Ono u zatvorenom gradu Ozersku korišteno je za skladištenje nuklearnog otpada. U rujnu 1957. godine jedan od rezervoara sadržavao je oko 80 tona takvog otpada, a rastuće temperature unutar spremnika rezultirale su ne-nuklearnom eksplozijom koja je izbila 160 tona težak poklopac spremnika, a radioaktivni materijal počeo je curiti u atmosferu.
U konačnici, više od 800 četvornih kilometara zagađeno je radijacijom, Sovjetske vlasti i tada su problem gurale pod tepih, pa je 10 tisuća stanovnika evakuirano tek tjedan dana nakon incidenta.

Three Mile Island

Ozbiljnost incidenta:5/7 INES
Gdje:Pensilvanija, SAD
Kada:28. 3. 1979.
Žrtve:nije bilo žrtava

Three Mile Island

Three Mile Island


Amerika je imala svoj veliki incident krajem 70-tih prošlog stoljeća. U nuklearnoj elektrani na otoku Three Mile Island, u blizini Herrisburga, glavnog grada američke savezne države Pensilvanija, mali je ventil uzrokovao velike probleme.
Ventil je otvoren kako bi se smanjio pritisak u nuklearnom reaktoru, međutim, naknadno nije zatvoren do kraja. Da stvari budu gore, zbog pogrešnih očitanja mjernih instrumenata nitko nije znao da dolazi do pregrijavanja, pa reaktor nije na vrijeme rashlađen. Jezgra se s vremenom pregrijala na temperaturu od 2.371 stupnjeva Celzijusa , a u atmosferu je ispušteno 13 milijuna curija radioaktivnih plinova. Prava katastrofa izbjegnuta je za dlaku.

Požar u Windscaleu

Ozbiljnost incidenta:5/7 INES (procjena)
Gdje:Cumberland, Velika Britanija
Kada:10. 10. 1957.
Žrtve:200 umrlih od raka

Nakon Drugog svjetskog rata, Velika Britanija također se pridružila utrci u naoružavanju nuklearnim oružjem ne želeći držati svijetu s dvama velikim silama, SAD-u i SSSR-u koje su već odmakle u istraživanjima.

U blizini Seascalea, malog mjestašca na sjeverozapadu Engleske, izgrađeno je postrojenje sa dva nuklearna reaktora, Windscale Pile 1 i Windscale Pile 2. Cilj je bio razviti atomsku bombu čim prije moguće. Nakon testiranja prve bombe, Britanci su u istom postrojenju počeli proizvoditi tritium potreban za izradu termonuklearne bombe. Zbog te izmjene i štednje u sigurnosnim mjerama, grafitna jezgra jednog od reaktora pregrijala se i zapalila. Zbog spore reakcije nadležnih, velika količina radijacije ispuštena je iz reaktora u idilični engleski okoliš. Naravno, vlada je pokušala zataškati posljedice incidenta, ali kasnije studije utvrdile su daje 240 slučajeva umrlih od raka direktno povezano s incidentom.

Incident u Tokaimuraji

Ozbiljnost incidenta:4/7 INES
Gdje:Kantō, Japan
Kada:9. 30. 1999.
Žrtve:dvoje umrlih, jedan ozlijeđen

Tokaimura

Tokaimura


Malo postrojenje za obradu uranija u mjestu Tōkai u japanskoj regiji Kantō na otoku Honshū poprište je incidenta koji je do sada važio za najveću zabilježenu nuklearnu nezgodu u Japanu. Nekvalificirani radnici pripremali su teret obogaćenog uranija za reaktor na kojemu nije ništa rađeno u zadnje tri godine. Radnici su u spremnik ubacili previše uranija, zbog čega je postignuto kritično zasićenje i veliko emitiranje gama i neutronskog zračenja.
Sva tri radnika su završili u bolnici, a dvojica su umrla od radijacije. Nije bilo većeg širenja pogubnog zračenja, ali sedamdesetak ljudi primilo je više doze radijacije.

TAGOVIbomba energija katastrofa nesreća nuklearna energija

Komentiraj