Zanimljivosti

male pobjede

Aside Banners

Nakon što su ih svi ismijali, grad Zagreb uklonio seksističke plakate iz ZET-a

Piše , Objavljeno

Male pobjede se broje! A činjenica da je grad Zagreb u manje od tjedan dana povukao sramotne i smiješne plakate iz ZET-a i zamijenio ih novima je definitivno pobjeda javnosti i medija. Mala, ali pobjeda.

Ukoliko niste upućeni u zbivanja jer ste se tek vratili sa skijanja, evo kratkog sažetka. Drugog dana nove godine u tramvajima u Zagrebu osvanuli su plakati Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba i Centra za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj čiji je cilj trebao biti upozoriti mlade na štetnost alkohola.

Sve bi to bilo ok da na plakatu nije pisalo ovo.

Na ovaj sramotni događaj reagirali smo s člankom “Grad Zagreb brine s kime spavaš i tko se s tobom budi“, a istog dana svi su mediji već pisali o ovom failu grada Zagreba. Brzo su se javili i političari kojima je ovaj nemili događaj odlično došao za pokupiti par bodova. Tako su HNS i SDP oštro osudili ovaj potez dok je desnica šutila.

Iz zagrebačkog SDP-a i HNS-a stigla je izjava kako seksistički plakati u ZET-u grubo vrijeđaju dostojanstvo žena. Ako zaista želimo biti grad i društvo koje će uvažavati različitost i njegovati ravnopravnost, kao što govorimo, seksistički javni cirkus mora prestati.”

Novi plakati

I dok tramvajski umjetnici nisu ni stigli izvući svoje flomiće i nacrtati penise po plakatima, plakati su već nestali! Netko u Gradu Zagrebu je ipak shvatio da to možda nije bila najbolja ideja. Moramo priznati, zatekli su i nas same ovom brzom reakcijom.

Umjesto seksističkih plakata na kojima je pisalo da žene kad piju alkohol spavaju s neznancima, osvanuli su novi na kojima su istaknute zdravstvene posljedice prekomjernog pijenja – kao što su agresivnost i odumiranje moždanih stanica.

Screenshot: RTL

Iz Centra za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj, koji su i ovaj i raniji plakat izradili, svima su se ispričali.

Male pobjede.

TAGOVIgrad Zagreb plakati ZET

Komentiraj