Zanimljivosti

kobre dabre

Aside Banners

Nije film, stvarno je bilo! Pilot prisilno sletio zbog zmije u pilot kabini

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Južnoafrički pilot doživio je stvarnu situaciju iz omiljenog televizijskog klasika “Snakes on a plane” kada je tijekom leta na 3,3 kilometra visine u pilotskoj kabini ugledao kobru, zbog čega je morao hitno sletjeti, prenosi Insider.

Rudolf Erasmus letio je sa svojim poslovnim kolegama u Beechcraft Baronu 58 iznad Južne Afrike kada je primijetio hladnoću na boku. Kao i svaka normalna osoba, prvo mu je na pamet palo nešto objašnjivo – pomislio je da mu je procurila boca s vodom.

Međutim, kada se okrenuo pogledati o čemu se radi, vidio je zmijsku glavu kako nestaje ispod njegova sjedala u kokpitu.

Prizor koji na prvu zvuči kao noćna mora – upravljate avionom, o vama ovise tuđi životi, odjednom vidite zmijsku glavu kojoj nestaje traga negdje oko vas. Savršeno.

Od zaprepaštenja njegov je refleksni odgovor bio – mrtva tišina. “Kao da mi mozak nije točno registrirao što se događa”, kazao je pilot Insideru.

Kada je mozak počeo funkcionirati, Erasmus je ubrzo shvatio da je riječ o vrlo otrovnoj kapskoj kobri koja je ušla u zrakoplov.

Inače – upravo se te kobre smatraju jednom od najopasnijih vrsta zmija u Africi, a njihov otrov može ubiti odraslog čovjeka za samo 30 minuta. Noćna mora se intenzivirala do kraja.

Prestrašio se nakon što je skužio što se događa, pri čemu je Erasmusova najveća briga bilo to da će se zmija uvući u putnički prostor. Zato se pokušao sabrati jer je ocijenio da će uzbuđivanje i panika samo eskalirati situaciju.

Putnicima je mirno ispričao čemu je svjedočio, a njihov je odgovor bio identičan njegovoj prvoj reakciji – šutnji. Srećom, svi su ostali mirni.

Nakon toga pilot je svu svoju snagu usmjerio na hitno slijetanje, koje je trajalo između 10 i 15 minuta. Svi su se putnici iskrcali bez ikakvih ozljeda.

Zatim je došlo vrijeme kada se odlučio pogledati oči u oči s neprijateljem. Kada je izašao iz aviona, Erasmus je stao na krilo i pomaknuo sjedalo pilota naprijed kako bi pokušao uočiti zmiju. Lokalnim medijima ispričao je kako ju je našao sklupčanu ispod svog sjedala te da je bila prilično velika. 

Iako je uspio vidjeti lice svoje noćne more, ona je ubrzo nestala jer ju hvatač zmija i inženjer koji su uklonili sjedala i ploče iz aviona kako bi je pokušali pronaći, nisu uspjeli i uhvatiti.

Južnoafrička povjerenica za civilno zrakoplovstvo, Poppy Khosa, pohvalila je Erasmusa kao “heroja” jer je spasio živote putnika u avionu, ali on pohvale smatra prenapuhanima i ističe da mu je smirenost svih putnika puno pomogla. 

E pa ovakve stvari ne čujemo često. Neka tako i ostane.

TAGOVIavion južna afrika kobra kokpit let pilot