Zanimljivosti

a ne vrijede niti papira...

Aside Banners

Novčanice s najviše nula u povijesti

Kako je to kada inflacija zareda nule na novčanicama neki pamte iz vlastite mladosti, a što se događa kada zavlada hiperinflacija i novčanice ne vrijede niti papira na kojemu su tiskane pokazuju ovi ekstremni svjetski primjeri.

Piše , Objavljeno

Mađarski pengő

Novčanica od 100 trilijuna penga

Novčanica od 100 trilijuna penga


Novčanicu najveće nominalne vrijednosti izdala je Mađarska narodna banka 1946. godine, za vrijeme najveće zabilježene hiperinflacije u povijesti. Tadašnja mađarska valuta pengő toliko je obezvrijeđena da je bilo nužno izbaciti novčanice od 100 trilijuna penga. Pripremljena je i deset puta vrjednija novčanica (10 na 21 potenciju), ali ta nije tiskana. Inflacija je podivljala do te mjere da su nove vrijednosti donašane na dnevnoj bazi i objavljivane na radiju, a cijene proizvoda su se udvostručavale svakih 15 sati.

Novčanica od 200 bilijuna dolara… zimbabveanskih

trilijuni dolara!

trilijuni dolara!


Zimbabve je od 2004. do 2009. godine pogodila velika hiperinflacija, usporediva jedino s onom mađarskom iz 1946. godine. U špici krize, narodna banka naložila je tiskanje novčanice od 200.000.000.000 zimbabveanskih dolara. To je 200 bilijuna. Cijene proizvoda u trgovinama za duplo bi se povećavale svakih 24 sata.

Jugoslavenski dinari danas vrijede više nego ’94.

koliko nula!

koliko nula!


Pet stotina milijardi dinara novčanica je s likom Jovana Jovanovića Zmaja, a kojom su naši istočni susjedi 1994. godine moglu u špeceraju nabaviti dvije litre mlijeka (izvor). Plaću je valjalo potrošiti što prije, jer cijene su se duplale na dnevnoj bazi. Danas ta novčanica vrijedi više nego ikada, pa se na numizmatičkom tržištu može prodati za i do deset američkih dolara. Negdje čitamo da se radi o novčanici s najviše nula ikad štampanoj, iako mi vidimo da ovaj zimbabveanski dolar ima i više, pa odluku prepuštamo pametnijima.

Trilijuni njemačkih maraka vrijednih 50 centi

Krajem 1923. godine, njemačka Weimarska republika tiskala je novčanice nominalne vrijednosti dva bilijuna maraka, što je vrijedilo kojih 50 centi u američkoj valuti. Tvrtka koja je tiskala novac za Njemačku narodnu banku (Reichsbank) izdača ima je fakturu na 32.776.899.763.734.490.417,05 njemačkih maraka. Tko nam u komentarima ovaj broj ispravno napiše riječima, može se počastiti pivom u naše ime.

TAGOVIdinar jugoslavija mađarska njemačka novac novčanica numizmatika rekord zimbabve

Komentiraj