Zanimljivosti

Kakav cardio!

Aside Banners

Ovako izgleda ples koji je gotovo nemoguće izvesti, a zahvaljujući tehnologiji ne morate putovati da ga vidite

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Maskirani ples Zaouli tradicionalni je ples naroda Guro iz središnje Obale Bjelokosti kojim se odaje počast ženskoj ljepoti, a neformalno je poznat kao “najnemogućiji ples na svijetu”.

Pleše ga se na najvažnijim proslavama i sprovodima jer se vjeruje da donosi dobrostanje selu u kojem ga se pokazuje te se doživljava kao sredstvo jedinstva Guro naroda.

Pogledajte pa recite, bi li se Messi mogao snaći u ovakvom radu nogama?

Riječ je o popularnom plesu koji je nastao 1950-ih, a izvode ga muškarci koji svoje pokrete vježbaju i usavršavaju tijekom sedam godina. Brz je, žestok i diže prašinu pod nogama – doslovno – te provocira svog izvođača da izdrži tempo.

Unatoč japankama na nogama i tangama u gu*ici, plesači i dalje uspiju izvesti ove složene i impresivne pokrete. Mi u japankama ne možemo uz stepenice normalno…

U prijevodu: Nije za*ebancija.

Neki su pokreti Zaouli plesa navodno inspirirali i kralja popa Michaela Jacksona…

Iako su legende o nastanku tog plesa vrlo različite, jedan im je motiv ipak zajednički – a to je da je njegov nastanak inspirirala vrlo lijepa djevojka.

U pitanju je zavodljivi ples koji izvodi maskirani lik. Maske su različite i uvijek živih boja te je potrebno i do šest dana da ih se izradi.

Poznato je da se maske izrađuju od drveta Yaranza, a svaki ih majstor izrađuje na svojstven i tajanstven način.

TAGOVIafrika maska obala bjelokosti ples zaouli