Zanimljivosti

go goblin!

Aside Banners

Oxfordova riječ godine je „goblin mode”. Jeste li i sami u tom raspoloženju?

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock / YT

Bio sam na jednom pub kvizu u Zagrebu i jedno od pitanja je bilo zašto su Kanye West i Julia Fox prekinuli. Hint je bio da je Julia Fox upala u kakav mod te da taj mod nosi ime po čestom biću u fantasy videoigrama.

Nisam imao pojma. Tada. Sada je taj pojam Oxfordova riječ godine. Zapamtit ću ga zauvijek. I dalje mi neće biti previše važno.

Odgovor je bio „goblin mode”.

U Oxfordu se bave tipkanjem i tiskanjem Oxfordovog rječnika engleskog jezika, a svake godine skrenu pažnju na sebe izborom jedne riječi za riječ godine.

Upravo je „goblin mode” riječ godine.

Prvo da istaknem vrlo važnu i očitu stvar — to su dvije riječi. No dobro, sad smo to maknuli s puta.

Što uopće znači „goblin mode”? Sve je počelo kao meme (kao što to biva u ovom stoljeću s gotovo svim), a označava „vrstu ponašanja koje je neapologetski fokusirano na ugađanje samima sebi, lijeno, pohlepno, tipično na način da odbija društvene norme ili očekivanja”. Hej, pa to je gotovo svatko od nas kada dođe vikend.

Jeste li ikada pojeli hladnu sarmu golim rukama? Pojeli burek koji je pao na pod tako da ste čučnuli pored njega? Cijeli dan u pidžami gledali Netflix i izlazili iz sobe samo kako biste preuzeli dostavu?

Oxford je dodao „Savršeno opisuje prevladavajuće raspoloženje pojedinaca koji odbijaju ideju vraćanja ‘normalnom životu’ ili se bune protiv nedostižnih estetskih standarda ili neodrživih životnih stilova izloženim na društvenim mrežama”.

Big mood. Suosjećanje.

Korisnici su mogli glasati, „goblin mode” je osvojio 93 posto glasova. U procesu izbora je sudjelovalo 300 tisuća glasača. „Metaverse” je pojam koji je završio na drugom mjestu. Kome je drago što je metaverse opet gubitnik?

TAGOVIgoblin mode internet meme metaverse Oxford riječ godine rječnik