Zanimljivosti

Ma kakav 007, Pio XII.

Aside Banners

Papa je pokušao ubiti Hitlera?

Piše , Objavljeno

Vječno pitanje za sve putnike kroz vrijeme glasi “Biste li otputovali u prošlost i ubili Hitlera?” je jedno od najtežih pitanja, ali što da već živite u Hitlerovo vrijeme? Biste li ga tada pokušali ubiti?

Bundesarchiv_Bild_183-2004-1202-504,_Berlin,_Adolf_Hitler_und_Hermann_Göring

Hićo maše uz Göringa dok papa spletkari u Vatikanu. (Izvor: Wikipedia.com)

Postojao je jedan papa koji je navodno to pokušavao. Autor Mark Riebling u svojoj novoj knjizi “Crkva špijuna” (Church of Spies) iznosi nevjerojatnu teoriju prema kojoj je papa Pio XII tijekom Drugog svjetskog rata pokušao organizirati ubojstvo Adolfa Hitlera. Vjerojatno nikad nećemo saznati koliko ima istine u tome, ali teorija zvuči nevjerojatno zanimljivo.

Ma kakav 007, Pio XII!

Ma kakav 007, Pio XII!

Pija XII su zvali “Hitlerov papa” jer je bio tih tijekom groznih događaja sredinom dvadesetog stoljeća i nije javno osuđivao nacističke ratne zločine. Britanski novinar John Cromwell je optužio papu Pija XII za antisemitizam koji je naveo kao razlog njegove tišine. Toj tvrdnji u prilog ide i rješavanje viza za Brazil Židovima koji su kršteni i prešli na kršćanstvo, ali je većina tih istih viza otkazana zbog “birokratskih pogrešaka”. Navodno su neki Židovi svejedno prakticirali judaizam pa je Vatikan odlučio otkazati vize.

Vatikan je službeno bio neutralan tijekom Drugog Svjetskog rata, ali Riebling u svojoj novoj knjizi tvrdi kako je to bio samo paravan kako bi papa mogao tiho organizirati udar na nacističkog vođu. Tvrdi da je papa surađivao s njemačkim špijunima i kontaktima u njemačkom pokretu otpora, a neki od njih su i posjećivali Rim.

Riebling u knjizi piše kako je papa prestao s kritikama nacizma kako bi se posvetio pomaganju tajnoj mreži crkvenih špijuna kojima je namjera bila ubiti Adolfa. Pio je morao održavati privid neutralnosti jer je Hitler bio veliki protivnik katoličke crkve i smatrao je kako je ona prepreka njemačkom društvu da u potpunosti prihvati nacizam.

Povijest nas je naučila kako je Hitler preživio brojne pokušaje atentata (i da je na kraju skončao sam u bunkeru dok su se saveznici približavali), Tarantino nas je “naučio” kako je Hitler umro u kinu, a ova nova teorija zvuči jako zanimljivo i rado bismo vidjeli film na ovu temu. Opaki papa s moralnim dvojbama u borbi protiv nacizma? Može. Čak nije važno ni koliko istine bi bilo u tom filmu. Naposljetku – Gibsonova Pasija je također bila hit bez obzira na činjenice i/ili nedostatak istih.

Knjigu možete naručiti OVDJE.

TAGOVIatentat drugi svjetski rat hitler papa teorija teorija zavjere zavjera

Komentiraj