Zanimljivosti

prava istina

Aside Banners

Pet stvari koje niste znali o legendarnom obračunu kod O.K. korala

Piše , Objavljeno

Neki od najvećih ‘pištolja’ Divljeg Zapada našli su se na prašnjavoj ulici to poslijepodne prije 132 godine. Iako je o okršaju snimljena gomila filmova, evo nekoliko stvari koje o OK koralu niste mogli doznati iz niti jednog od njih.

Na dan 26. listopada 1881. u Tombstoneu u Arizoni (bila je srijeda), oko tri popodne, na križanju ulica Allen i Fremont, ispred zemljišnoknjižnog ureda i kuće stanovitog McDonalda i Flyjevog fotografskog dućana i pansiona (u kojem je stanovao Doc Holliday), nedaleko od O.K. korala, kulminirao je višemjesečni sukob dvije gradske frakcije.

Doc Holliday (Val Kilmer), Virgil Earp (Sam Elliot), Morgan Earp (Bill Paxton) i Wyatt Earp (Kurt Russel) u Filmu Tombstone (1993.) i kako su zaista izgledali.

Doc Holliday (Val Kilmer), Virgil Earp (Sam Elliot), Morgan Earp (Bill Paxton) i Wyatt Earp (Kurt Russel) u Filmu Tombstone (1993.) i kako su zaista izgledali.

S jedne strane bila su braća Earp (Virgil, Wyatt i Morgan) i John H. “Doc” Holliday, a s druge braća Frank i Tom McLaury i braća Ike i Billy Clanton. Njihov prijatelj Billy Claibourne (kojeg je u filmu “Tombstone” glumio Wyatt Earp, prapraunuk Wyattovog starijeg polubrata Newtona) pobjegao je prije obračuna, a tijekom samog obračuna nenaoružani Ike Clanton, koji je cijeli sukob i zakuhao, također je dao petama vjetra. Nakon tridesetak sekundi pucnjave samo je Waytt Earp bio neozlijeđen: Billy Clanton i McLauryjevi bili su mrtvi, Virgil Earp ranjen u nogu, a Morgan u rame, dok je Hollidayu metak ogrebao bok i strgnuo futrolu. O tom legendarnom obračunu snimljeni su brojni filmovi i napisani romani, a evo što je propušteno:

Obračun je bio političke prirode

O. K. koral uništen je u požaru godinu dana nakon obračuna

O. K. koral uništen je u požaru godinu dana nakon obračuna

Sukob nije bio samo osobni, nego i politički; Earpovi su bili članovi Republikanske stranke, pristaše sjevera – James i Virgil i sjevernjački veterani iz rata – a Clantonovi i McLauryjevi demokrati, pristaše juga. Sudac Wells Spicer, koji je predsjedavao suđenjem nakon obračuna i oslobodio Earpove i Doca Hollidaya (južnjaka koji se svrstao sa sjevernjacima, toliko je jako bilo njegovo prijateljstvo prema Wyattu) krivnje, bio je stranački kolega Wyatta Earpa iz iste podružnice.

Uvijek je riječ o lovi!

Doc Holliday (Kirk Douglas) i Wyatt Earp (Burt Lancaster) rame uz rame u filmu Gunfight at the O.K. Corral (1957.)

Doc Holliday (Kirk Douglas) i Wyatt Earp (Burt Lancaster) rame uz rame u filmu Gunfight at the O.K. Corral (1957.)

Osobnom neprijateljstvu doprinijelo je i što su Clantonovi prevarili Earpa za mjesto okružnog šerifa; molili su ga da se ne kandidira, da ne bi demokrati i republikanci podijelili glasove pa netko treći dobio, a zauzvrat su mu nakon izbora obećali mjesto zamjenika šerifa sa svim ovlastima. Od tog obećanja nije bilo ništa, te je Earp izvisio za velike novce.

Naime, kako Arizona tad još nije bila ustrojena kao savezna država, već je imala status teritorije, šerif je bio istodobno i skupljač poreza, koji je svoj trud naplaćivao tako što je za sebe izravno uzimao 10 % ubranog novca. Kako su se u Tombstoneu vadile ogromne količine srebra (tadašnjih 168 tisuća dolara, današnjih više od četiri milijuna, svaki tjedan prije nego što su podzemne vode krajem 1882. poplavile rudnike), naplaćivalo se i mnogo poreza – u današnjem novcu, kad se uračuna inflacija, to radno mjesto donosilo bi oko dva milijuna dolara dolara godišnje (tadašnjih osamdeset tisuća).

I, naravno, tu je i ljubavna priča…

Postojala je i priča o Romeu i Juliji; Hattie Ketchum, šesnaestogodišnja pastorka Jamesa Earpa (starijeg brata Virgila, Morgana, Wyatta i Warrena), kći njegove supruge iz prethodnog braka, potajno se viđala s Tomom McLauryjem, premda su im obje strane zabranjivale tu ljubav. Nevjerojatno je da nijedan filmski siže nije iskoristio tu činjenicu.

Laž o Earpovoj ‘utoki’

smith and wesson model 3 americanWyatt Earp nije nosio nikakav Colt, a pogotovo ne izmišljeni “Buntline special”; on je bio veliki ljubitelj Smith and Wessona, i u obračunu je koristio S&W model 3 “American”, koji navodno nije čak ni bio njegov nego ga je posudio od bliskog prijatelja Johna Cluma, izdavača novina “The Tombstone Epitaph” i gradonačelnika Tombstonea, koji je kasnije bio jedan od nositelja kovčega na Wyattovoj sahrani u Los Angelesu.

Clum je prije dolaska u Tombstone bio jedan od rijetkih poštenih indijanskih agenata u rezervatu San Carlos (čak je bez ispaljenog metka uspio uhititi Geronima), a korupciju njegovih nasljednika koristili su Clantonovi i McLauryjevi da okreću velike novce; s istomišljenicima iz Demokratske stranke izvukli su ugovore za snabdjevanje rezervata govedinom, i masovno krali stoku u 30 km udaljenom Meksiku i liferovali je u rezervat. Meksička vlada se bunila, ali dokaza nije bilo – pojeli su ih Apači. Par mjeseci prije obračuna, tijekom jedne krađe u Meksiku vaquerosi su, braneći svoju stoku, ubili “Starog” Newmana Clantona, oca braće Ikea i Billyja.

Nepoznati grob Doca Hollidayja

James Stewart je utjelovio Doca Hollidayja u Cheyenne Autumn (1964.) Johna Forda, ali u stvarnosti, Doc nije sjedio za pokeraškim stolom

James Stewart je utjelovio Doca Hollidayja u Cheyenne Autumn (1964.) Johna Forda, ali u stvarnosti, Doc nije sjedio za pokeraškim stolom

U Tombstoneu se slabo igrao poker – najpopularnija igra, kao i diljem SAD, tad je bio “faro”, faraon, kao i njegova meksička varijanta “španjolski monte”. Braća Earp su, pored honorarnih šerifskih i zaštitarskih poslova, glavninu svojih prihoda ostvarivali kao krupijei za faro.

Najuspješniji kockar bio je Doc Holliday; kad je za Wyattom Earpom došao iz Prescotta u Tombstone, sa sobom je imao kapital za kockanje od 25 tisuća dolara, koji bi u današnjem novcu vrijedio oko pola milijuna. Kad ga je bolest odvojila od kockarskih stolova, Doc je umro siromašan, a vlasnik hotela u Coloradu naplatio se zadržavši Docovu kolekciju revolvera.

Docu Hollidayu ni grob se ne zna; naime, kad se u Glenwood Springsu pogleda iza krasnog nadgrobnom spomenika koji su mu podigli tamošnji građani, vidi se natpis sitnim slovima s druge strane “Ovo je spomenik Docu Hollidayu, koji je sahranjen negdje na ovom groblju, ali se ne zna točno gdje.” Doc je umro 1887. u studenom, u jednoj od najhladnijih zima u povijesti Colorada, zemlja je bila smrznuta i nije se mogla kopati, pa je pokopan u prvu otvorenu raku, s namjerom da ga premjeste na proljeće ali je to kasnije zaboravljeno i on je ostao u nepoznatom grobu.

TAGOVIdivlji zapad doc holliday fakat tombstone western wyatt earp

Komentiraj