Zanimljivosti

Veliki Brat Google

Aside Banners

Pišajući u svom dvorištu završio na Street Viewu, tužio Google

Googleove kamere uhvatile su jednog Francuza kako se olakšao u javnosti - i to u vlastitom dvorištu. Nakon što je postao predmet ismijavanja, odlučio je tužiti Google.

Piše , Objavljeno

Dok svi pretjerano paničare zbog Googleove nove politike privatnosti, stanovnik jednog ruralnog mjesta u srednjozapadnoj Francuskoj odlučio je tužiti Google zbog povrede privatnosti. Googleov automobil uhvatio ga je u studenom 2010. godine snimajući lokacije za potrebe svojeg servisa Maps, koji omogućava i panoramski pogled lokacija na karti. Iliti Street View.

Na tužbu se, kaže, odlučio kad je shvatio da ga čitavo selo ismijava zbog snimke, a stvar je veći neugodnjak tim više što je tip uhvaćen kako se olakšava u vlastitom dvorištu. Kako je u demokratskoj Francuskoj izbor sredstva za zalijevanje vlastitog travnjaka osobna stvar svakog slobodnog građanina, ponižen i osramoćen unajmio je odvjetnika i uložio tužbu zbog “povrede privatnosti i objave fotografije bez dopuštenja.” Njegovo lice, naravno, na snimci je zamućeno, no sumještani su ga bez problema prepoznali.

Osim micanja sporne snimke, 50-godišnji Francuz traži naknadu od 10.000 eura – sasvim dovoljno za obnovu kupaonice i novu WC školjku. Google, doduše, odbacuje slučaj kao neosnovan, a presuda se očekuje 15. ožujka. U međuvremenu, nadajmo se da ovaj slučaj neće postaviti presedan za slične tužbe. Bilo bi šteta da internet ostane uskraćen za neke urnebesne, bizarne i urnebesno bizarne snimke koje se znaju naći na Google Street Viewu. Tumblr blog 9-eyes.com jedno je od mjesta koje skuplja takve materijale.

Za vas ostale koji preferirate svoje tjelesne potrebe obavljati na svježem zraku, sljedeći video trebao bi vam pomoći da ostanete anonimni, za razliku od nesretnog junaka ove priče.

TAGOVIgoogle street view tužba

Komentiraj