Zanimljivosti

Bube male

Aside Banners

Psiholog s prestižnog sveučilišta: Psi često sanjaju svoje vlasnike

Piše , Objavljeno

Izvor: evrymmnt / Shutterstock

Trzanje noge nalik trčanju, povremeno prigušeno lajanje, treskanje… neki su od znakova da vaše slatko pseto stvarno spava – a najzanimljivije od svega u toj priči je da vrlo vjerojatno sanja upravo vas, barem ako ćemo vjerovati istraživanjima psihologa s Harvarda.

Dr. Deirdre Barrett, klinička i evolucijska psihologinja s Medicinskog fakulteta Harvard, provela je opsežno istraživanje ljudskog ponašanja u snu te izvukla zaključke koje je primijenila i na snove naših ljubimaca – a to je da naši psi sanjaju na vrlo s vrlo sličan način kao i mi sami, prenosi The Independent.

Psi sanjaju svakodnevna iskustva, a slično kao i kod ljudi, ona se često mogu činiti kreativnijima i pomalo čudnima u usporedbi s onim što se stvarno dogodilo.

Stručnjaci stoga teoretiziraju da psi ne sanjaju na logičan način, već više vizualno o onome što im je zanimljivo i o stvarima za koje su emocionalno vezani.

Kao što dr. Barrett objašnjava, kako su psi općenito iznimno privrženi svojim vlasnicima, vjerojatno sanjaju o njihovim licima, mirisu i o tome kako im ugađaju ili smetaju.

Usporedivi obrazac spavanja ljudi i pasa dodatno je dokazan prisutnošću različitih faza sna. Kao i njihovi ljudski vlasnici, psi prolaze kroz faze dubokog sna i faze REM (Rapid Eye Movement) sna dok spavaju. Pritom, psi sanjaju u REM fazi sna.

U ljudskom mozgu postoji mehanizam koji inače sprječava kretanje naših mišića dok spavamo. U nekim slučajevima, međutim, ovaj mehanizam može posustati i pojedinci mogu odglumiti ono o čemu sanjaju dok još spavaju. Isto vrijedi i za pse.

Ako taj mehanizam u mozgu oslabi, dok vaš pas spava, moći ćete  gledati kako juri za štapom koji ste mu jučer bacali, trči kroz polja, i što je najvažnije, dok sanja vaše lice i miris – što je njegova najveća utjeha.

Eto par dodatnih razloga da im izmasirate trbuščić! 

TAGOVIharvard pas psiholog san spavanje vlasnik