Zanimljivosti

divno

Aside Banners

Škole nas uče krivo – dizajneri napravili puno točniju kartu svijeta

Piše , Objavljeno

Zemlja je okrugla (bez obzira što vaši prijatelji opsjednuti reptilima mislili) i pretvoriti je u ravnu kartu nije nimalo lak zadatak. Grenland i Antarktika uvijek izgledaju puno veće nego što uistinu jesu, a Afrika izgleda manja nego što to zaslužuje biti. Autagraph World Map pokušava ispraviti te probleme – i ne, nije savršena, ali je puno bliža reprezentacija stvarnog stanja.

Hajime Narukava s Keio sveučilišta u Tokyu je izradio kartu koja je osvojila najveću čast na japanskoj Good Design dodjeli nagrada. Izgleda ovako:

Merkatorova projekcija, kartografska tehnika iz davne 1569. je i dan danas relevantna, nažalost po tome što i dalje svi učimo o našem svijetu iz nje iako je zaslužila biti zatrpana u nekom arhivu.

Petersova projekcija iz 1973. godine je malo dotjerala točnost Merkatorove projekcije, ali su proporcije uneređene.

Kontinenti na AuthaGraph karti nisu poredani u liniju, jedni nasuprot drugih već su postavljeni pod kutem kako bi se točnije ocrtale udaljenosti među njima – i za razliku od Merkatorove projekcije gdje je sjeverni Atlantik središnja točka, AutaGraph nema jednu jedinu centralnu točku, moguće je tu kartu postaviti na različite načine. Good Design Awardsi ističu kako AuthaGraph osigurava naprednu i preciznu perspektivu našeg planeta.

Antarktika više ne izgleda kao jedan od najvećih kontinenata, a ova karta se već koristi u japanskim udžbenicima.

Ako želite ovu kartu svijeta, cijena joj nije mala – ali je najtočniji prikaz Zemlje u 2D formi. Možete ju kupiti OVDJE za 68 dolara + poštanski troškovi.

TAGOVIgeografiija karta svijeta obrazovanje opća kultura zemljopis

Komentiraj