Zanimljivosti

Vjerojatno ste čuli ovu….

Aside Banners

Strava i užas: Najstrašnije urbane legende

Piše , Objavljeno

Svi ste čuli barem jednu, ali kako se bliži Noć vještica, nije loše podsjetiti se što nas to već godinama iskonski plaši i zabavlja.

Imam jednog prijatelja, i njegov bratić ima tu curu, čiji deda je poznanik s jednim mesarom iz Babine grede, koji je prije dvije godine kupio polovni Golf 2 od mladog bračnog para. E sad, taj bračni par ima sina koji ide u vrtić s kćerkom sportskog direktora NK Vinogradara, u kojem igra taj neki Marko. I pazi šta mu se desilo…” – tako otprilike svoj život započinju urbane legende. Svi ste čuli barem jednu, ali kako se bliži Noć vještica, nije loše podsjetiti se što nas to već godinama iskonski plaši i zabavlja.

Stražnje sjedalo

Ova priča je poznata i u našim krajevima, tako da smo ju i sami čuli iz nekoliko različitih izvora, manje više sličnih verzija.

A ide otprilike ovako: mlada djevojka je kobne večeri ostala na poslu do kasno u noć. Kad je napokon bila gotova, sjela je u auto i polako krenula kući, te je nakon nekog vremena u retrovizoru primjetila da ju netko sustiže. Njezin pratitelj ju je već krenuo pretjecati, kad se odjednom naglo vratio i počeo luđački trubiti, blicati i nabijati joj se na guzicu (ne njenu, nisu ovo porno legende).

Ona se uspaničila i ubrzala, ali automobil je i dalje mahnito jurio i trubio za njom. Nakon kraće “potjere”, napokon je došla do svoje kuće, izletila iz auta i uletila u kuću, te odmah nazvala policiju, koja je ubrzo i došla. Na njihovo zaprepaštenje, vozač auta koji ju je progonio je i dalje bio tamo, te je policajcima ispričao da je, kad je prvi put htio prestići djevojku, vidio siluetu čovjeka na stražnjem sjedalu njenog automobila koji je podigao nož i spremao se zabosti ga u nju. Očito se “scimao” kad su ga obasjala svjetla, te se sagnuo natrag i čekao da djevojka dođe doma, kako bi mogao pobjeći u noć…

Autostoperica

autostopJoš jedna priča koja se prepričavala i kod nas, te postoji vrlo velika šansa da ste ju već čuli. Govori o mladiću koji se jedne večeri vraćao kući, kada je na jednom manje prometnom dijelu ceste ugledao zgodnu, mladu autostopericu.

Stao je i ponudio joj da ju povede do obližnjeg grada, a ona je naravno, pristala. Ugodno su si popričali i skratili si vrijeme, te ubrzo stigli do grada, gdje ju je mladić i ostavio. No uskoro je primjetio da joj je u automobilu ostao šal. Budući je iz razgovora saznao samo da je iz jednog malenog sela u blizini, odlučio joj je drugi dan vratiti šal i možda iskamčiti nekakav spoj, pokvarenjak jedan mali. Obišao je nekoliko kuća, ali bez uspjeha. Već je lagano gubio nadu, kad su mu vrata otvorili stariji muškarac i žena, koji su odmah duboko uzdahnuli i uzeli mu šal iz ruke. Ispričali su mu da je to uistinu šal njihove kćeri, ali da je ona poginula prije 10 godina upravo na tom dijelu ceste gdje ju je mladić pokupio, na jučerašnji dan, i da im svake godine u ovo vrijeme neki mladić donese taj isti šal.

Krevet

krevetZa razliku od mnogih urbanih legendi, ova priča se stvarno i dogodila, i to više puta. Počinje otprilike tako da friški bračni par zas svoj medeni mjesec iznajmi sobu u finom hotelu. Nakon što su se smjestili, žena osjeti snažan i neugodan miris. Odmah su se požalili voditelju hotela, koji je pregledao sobu, ali nije uspio naći izvor smrada. Kako je hotel bio pun, nije im mogao iznajmiti drugu sobu, te su mladenci odlučili provesti noć vani, pod zvijezdama. No ujutro ih je zatekao isti smrad. Ponovno su se žalili, na što je menadžer pozvao ekipu za čišćenje, koja je sve detaljno oprala i osvježila. Ali miris je i dalje bio prisutan. Pošto je mladoženja sobu platio podosta novca, doživio je lagani živčani slom, te počeo razbijati sve što mu se našlo pod rukom. Podigao je i bacio gornji madrac, na što ih je sve zapljusnuo smrad i užasnuo pogled na poluraspadnuto tijelo gole žene.

Dadilja

screamOvo je vrlo popularna priča u Americi, a bila je i izravna inspiracija vrlo uspješnom hororu Vrisak. Naime, govori o babysitterici koja je taman spremila djecu na spavanje, te se spustila u prizemlje kako bi gledala televiziju. Uskoro zazvoni telefon, ali nakon što je djevojka podignula slušalicu, čula je samo duboko disanje, na što je, uzrujana, poklopi. Drugi put telefon zazvoni, ona se ponovno javi, te ovaj puta čuje prigušeno smijuljenje. Treći put napokon čuje glas muškarca, koji joj kaže da nije pristojno poklopiti nekome. No ona opet poklopi. I četvrti put telefon zazvoni, djevojka se javi, a muškarac joj kaže da ju upravo promatra.

Djevojka se uspaniči i nazove policiju, a ovi joj kažu da će pokušati otkriti o čemu se radi. Uskoro telefon opet zazvoni, djevojka se ne čekajući javi, ali odahne kad čuje glas policajke. Ona joj kaže da su otkrili da poziv dolazi iz te iste kuće. Djevojka baci telefon i krene prema vratima, upravo u trenutku kada se muškarac s krvavim nožem u ruci, počeo spuštati niz stepenice, s kata gdje se nalazi dječja soba…

Bijeli miš

bijeli mišJoš jedna urbana legenda koja je popularna i kod nas, pogotovo kod srednjoškolaca koji se spremaju za maturalac. Govori o djevojci koja je sa svojim razredom otišla na maturalac u Španjolsku. Naravno, šta će drugo mladi nego konzumirati alkohol, droge i marihuanu, pa se tako i ona, kao i svi ostali, tih tjedan dana ubijala od svega “lošega”.

Zadnji dan je u klubu upoznala mladog i zgodnog crnca, s kojim je igrom slučaju provela noć (ne, nisu igrali šah). Drugo jutro se probudila u njegovom stanu, skužila da joj avion polijeće za dva sata, te brže bolje izjurila van. No ljubavnik ju je zaustavio, te joj dao malenu kutijicu. Rekao joj je da mu je ova noć bila posebna, i da otvori kutijicu tek kad bude u avionu. Pošto je bila u žurbi, strpala je kutijicu u džep i doslovno odmah zaboravila na nju. Tek negdje iznad Mediterana osjeti da ju nešto smeta, te iz džepa izvadi tu sitnu kutijicu. Otvori ju, te joj osmjeh ubrzo zamjeni izraz strave. U kutijici se nalazio mrtvi bijeli miš, s ceduljicom: “Welcome to the AIDS club!

Klaun

klaunZa kraj, još jedna priča koja se vrti oko babysitterice, vrlo popularne protagonistice urbanih legendi. Djevojka iz ove priče se također odlučila opustiti gledajući televiziju, nakon što je spremila djecu na spavanje. No pažnju joj je vrlo brzo zaokupila jeziva lutka klauna u kutu sobe, koja kao da ju je promatrala.

Djevojka je nazvala poslodavca, oca obitelji koji je sa svojom ženom taman večerao u finom restoranu, te ga upitala moželi  gledati televizor u njihovoj sobi, jer ju ta lutka klauna prilično plaši. Otac ju je brzo prekinuo i naredio da odmah zove policiju, uzme djecu i pobjegne iz kuće. Ona je uplašeno pitala zašto, a otac joj je rekao da oni nemaju nikakvu lutku klauna, ali da su mu djeca nekoliko puta rekla da su vidjela tog klauna, što je on pripisao njihovoj mašti. No već je bilo kasno za bijeg…

Kasnije se ispostavilo da to nije bila lutka, nego poremećeni patuljak koji je prije nekoliko tjedana pobjegao iz umobolnice, te se skrivao u njihovoj kući.

TAGOVIhalloween halloween 2012 noć vještica strašno urbane legende

Komentiraj