Zanimljivosti

Tron vibre

Aside Banners

Svjetleće trake na cesti pomažu voziti u mraku

Piše , Objavljeno

Izvor: Facebook Screenshot

Noćna vožnja u Australiji poprimila je filmske karakteristike zahvaljujući fotoluminiscentnim trakama koje svijetle u mraku, a da stvar bude bolja, iza inovacije se ne krije previše filozofije, prenosi Interesting Engineering.


Naime, fotoluminiscencija se nalazi u hrpetini stvari – tipa – dječjim naljepnicama, igračkama, satovima, tenisicama i ostalim predmetima koji koje svijetle u mraku. Niste imali svjetleće fluorescentno zelene zvjezdice na stropu u koje ste gledali prije spavanja? Još nije kasno da si priuštite malo cjenovno prihvatljive sreće.

Uglavnom, novi premaz traka na dijelu ceste Metong Road na jugoistoku Viktorije noću emitira svjetlost koju je apsorbirao tijekom sunčanog dana. To rezultira crtama na cestama i oznakama na kolniku koje vozači i pješaci mogu bolje vidjeti kako bi došli do svojih odredišta dok je vani totalna mrakača.

 

Pilot projekt u svibnju prošle godine odradila je australska tvrtka Tarmac Linemarking, a nakon što su rezultate objavili na Facebooku, preplavili su ih zahtjevi različitih vijeća i tvrtki koji žele svoje putove rasvijetliti ovom tehnologijom.

Nisu oni prvi koji su se pozabavili tom idejom. Nizozemci su još 2014.

Zašto bi to ikoga čudilo? Osim što je urnebesno kul i radi posebnu vrstu ugođaja, ljudima će svakako pomoći u vožnji nerasvijetljenim dijelom ceste, a pogotovo onima koji nisu lokalno stanovništvo naviknuto na tu rutu.

Vjerujemo da stanovnici neosvijetljenih prikrajaka gdje se noćna rasvjeta gasi nakon pristojne ure mogu razumjeti oduševljenje stanovništva – ako ne estetikom – onda praktičnošću.

TAGOVIaustralija ceste fotoluminiscencija noć rasvjeta vožnja