Zanimljivosti

provjerili smo

Aside Banners

Fakat: U boci tequile nećete naći crva

Ako se nađete u Meksiku i u tequili vam ponude crva, nemojte biti glupi gringo i progutati ga! Osim što se ne radi od kaktusa, nego od plave agave, meksička nacionalna žestica, tequila, ne flašira se sa crvima.

Piše , Objavljeno

Crvu u tequili nije mjesto

Crvu u tequili nije mjesto


Jedno drugo meksičko žestoko piće, koje se radi od sasvim druge vrste agave, a u kojemu se zna naći crvoliki insekt jest mescal. ‘Crv’ kojega se u nekim vrstama mescala može naći zapravo je ličinka leptira i on se tu nalazi kao marketinški trik poduzetnog Jacoba Lozana Peza, koji je pedesetih godina prošlog stoljeća proizvodio mescal. Agave koje su destilirali često su bile prepune ličinki koje su mijenjale okus piću, ali nakon više neuspješnih pokušaja istrebljivanja nametnika, mudri Jacobo odlučio je opaliti marketinški spin na cijelu priču, i počeo ubacivati po jednog crva u svaku bocu tako dobivenog mescala. Sada se ‘crvi’ uzgajaju na posebnim farmama upravo sa svrhom ubacivanja u boce mescala. Kada smo već tu, otkrit ćemo još jedan fakat:pojedete li crva iz mescala neće vam se dogoditi ama baš ništa, jer on nema afrodizijačka ili halucinogena svojstva, koja mu često pripisuju.

Da se vratimo na fakat iz naslova, zakonom je čak zabranjeno da prava meksička tequila, kako bi zadržala pravo na taj naziv, uopće sadrži tragove ‘crva’.

TAGOVIbizarno fakat mit tequila

Komentiraj