Zanimljivosti

Zemlja naših snova

Aside Banners

Tip dobio slučaj protiv tvrtke koja ga je otpustila jer je pio tijekom radnog dana

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Čovjek koji je 27 godina radio kao električar za tvrtku, optužen je za “učestalu prekomjernu konzumaciju alkohola tijekom radnog dana, što je ugrozilo njegovo fizičko zdravlje i dobrobit njegovih kolega”, navodi se u njegovom otkaznom pismu.

Međutim, španjolski sud utvrdio je da tvrtka poslodavac nije pružila dovoljno razloga koji će opravdati otkaz, prenosi UNILAD.

To je rezultiralo dvjema opcijama za tvrtku koja se bavi električnom energijom – ili će nepravedno otpuštenoga radnika vratiti na posao, ili će mu platiti 47.000 eura odštete.

Naime, Visoki sud u Murciji imao je priliku čuti kako je ta tvrtka angažirala privatnog detektiva da prati električara nekoliko dana u srpnju 2021. Posljedično, zaposlenik je u otkaznom pismu optužen da je 5. srpnja 2021. proveo pijući više alkoholnih pića tijekom dana.

Tvrdi se su sporni muškarac i njegov suradnik kupili nešto hrane, četiri limenke piva San Miguel i litru piva Estrella de Levante te da je kasnije tog istog dana optuženik viđen kako kupuje i pije još jednu limenku piva, i to prije nego što je poslovni kombi kompanije odvezao nazad u bazu.

Drugom prilikom, privatni detektiv izvijestio je da su muškarac i dvojica kolega viđeni kako piju sedam litara piva prije kraja pauze za ručak, a zatim i da piju Heinekena iz limenke prije nego što su se vratili u sjedište tvrtke.

Treći dan muškarac je navodno viđen kako pije bocu piva prije ručka, zatim tri čaše vina uz obrok, a na kraju je popio rakiju. Gozba – nema što.

Zamislite – Španjolska, 50 stupnjeva Celzijevih, prtljate po svemu i svačemu u zatvorenom, skučenom, zagušljivom prostoru. Izađete napokon van iz te situacije. Teško je ne posegnuti, ili barem ne pomisliti, na hladno pivo. Pa sama misao sjedne kao naručena.

A čini se da i je španjolski sud otišao u sličnome smjeru.

Naime, unatoč dokazima koje je tvrtka nagomilala protiv bivšeg zaposlenika, sud je ipak presudio u korist zaposlenika.

U sudskoj presudi navedeno je da privatni detektiv nikada nije naveo je li bivši zaposlenik pokazivao “znakove pripitosti ili nespretnosti” te da “nema dokaza” da je muškarac bio “pod utjecajem alkohola, pijan, alkoholiziran, opijen”.

Pa kaže (presuda): “Niti je dokazano, čak ni posredno, da su njegove fizičke i mentalne sposobnosti bile smanjene ili oslabljene tijekom njegovih zadataka kao električara, niti da je bio ometen kada je vozio službeni kombi na kraju radnog dana”.

Osim toga, kaže sud, sva su se pića, “bilo zdrava ili ne”, događala tijekom pauza na poslu.

Istaknuto je i da tvrtka nije uzela u obzir koliko je vruće bilo u srpnju, kada je muškarac bio pod istragom.

Scenarij: Odete na svojih pola sata pauze, izrokate 4 boce piva, vratite se na radno mjesto – i nitko vam ništa ne može. E pa to je, svakako, rijetkost. Iskreno sumnjamo da bi itko živ stao na našu stranu u toj situaciji – barem od ostatka kolega koji nisu bili s nama na toj istoj pauzi.

Zaključni je argument presude bio da da treba uzeti u obzir “klimatske uvjete i geografske navike” kada se radilo o tome koliko čovjek pije.

Eto jedne ljetne, pomalo buntovne pravne priče koja definitivno vraća vjeru u individualnu slobodu tijekom radnog vremena. Barem u Španjolskoj.

 

 

 

TAGOVIelektričar otkazno pismo pivo radnik španjolska sudska parnica tužba