Zanimljivosti

Banner 300

Trump želi izgraditi novi zid – oko Burning Mana

Piše , Objavljeno

Nedavno smo pisali o Burning Manu i tome kako postoji mogućnost da ovaj festival unište razno razni influenseri koje ga koriste samo kao dobru pozadinu sa svoju novu Instagram objavu i promociju novog brenda. No, čini se da bi prije nego ovaj legendarni festival u pustinji Nevade unište Instagrameri, to mogla učiniti Trumpova administracija.

via GIPHY

Glavna politička misao vodilja i predizborno obećanje američkog predsjednika Donalda Trumpa bila je gradnja ogromnog zida (huge wall guys) preko milja i milja prazne pustinje na granici s Meksikom. Zato ne čudi najnovija inicijativa jedne njegove lokalne uprave koja je predložila da se isto napravi u pustinji Black Rock u Nevadi. Zid koji će okruživati Burning Man-a.

16 km dugačak zid, kao i zaštitare, trebao bi financirati neprofitna udruga iza festivala- Burning Man Project. I dok su ograda i zaštitari standardni dio svakog koncerta ili festivala, možda vam se čini da nema ništa čudno u ovoj ideji. Međutim, kad se radi o festivalu koji se održava usred pustinje i oko kojeg na stotine kilometara nema ničega, postavljanje ograde, apsolutno nema nikakvog smisla niti stvarne funkcije.

burning man

Ubrzo se oglasilo i vodstvo Burning Man-a koje je istaknulo da bi ovakav potez mogao i uništiti cijeli ovaj projekt koji se uspješno održava gotovo 20 godina.

372 stranice dug prijedlog Zavoda za upravljanjem zemljištem (BLM), ako se provede, “zauvijek će negativno promijeniti strukturu Burning Mana“. Procjenjuje se da bi zahtjevi BLM-a koštali ukupno 20 milijuna dolara svake godine, što bi neupitno povećalo i cijenu ulaznica koje u prosjeku iznose 400 dolara za dodatnih 286 dolara po osobi, a od kojih bi udio imao i BLM.

Burning man se ponosno naziva najvećim svjetskim “Leave No Trace” događajem koji ima svoj odjel za javne radove koji mjesecima nakon eventa čisti svaki trag, a ideja o ne ostavljanju traga je jedno od osnovnih principa festivala.

Organizatori Burning Mana prijedlog dalje naziva “logistički zahtjevnim, ekološki neodgovornim, pretjerano skupim i nepotrebnim“. Umjesto da se pusti vjetru i prašini da puše kroz prostor, zid bi stvorio dine od 15ak kilometara koje bi zatim trebale biti sanirane teškim strojevima- “čudan zahtjev za ured koji tvrdi da brine o pustinji“, navode iz Burning Man-a.

burning man

Glasine o tome da će Trump pokušati ugasiti Burning Man-a, najdražu destinaciju liberala sa zapadne obale, pojavile su se još 2017. godine.

Međutim, Black Rock City je također dom konzervativcima poput Grover Norquista i poslovnih lidera poput Elona Muska, koji je i suosnivač SolarCity-a na Burning Manu 2004 i koji je donio prototip Teslinog Roadstera na Burning Man-a 2007. godine. Osnivači Googlea, Larry Page i Sergey Brin također su dugogodišnji sudionici ovog festivala te su zaposlili svog prvog CEO-a – Erica Schmidta, isključivo na temelju toga što je bio na Burning Manu.

Sada je red na Burnerima- toj zajednici punkera, hipija, libertarijanaca i utopista, da uzvrati udarac. Burning Man je definitivno postao veći od sebe, a kada se to dogodi- svatko želi dio kolača.

Pitanje je, hoće li se Black Rock City uspjeti izboriti za sve ono što predstavlja ili će ga naposlijetku uništiti politika i kapitalizam, a on će ostati samo uspomena.

Ostaje vidjeti.

TAGOVIburning man trump zid

Komentiraj