Zanimljivosti

legendarno

Aside Banners

Ultimativni hommage: Totova “Afrika” vječno će se puštati u afričkoj pustinji

Piše , Objavljeno

Je li moguće imati previše dobrih stvari? Pa to ovisi što točno misliš pod ovim. Ako pod ‘dobrom stvari’ misliš na ”Afriku” od Tota, a pod “previše” misliš na ‘vječno puštanje ove pjesme u pustinji’, onda da, mislim da možemo reći da možeš imati previše dobrih stvari.

Gospodin Siedentopf, njemačko-namibijski umjetnik, stvorio je izložbu, instaliranu u pustinji Namib.

Pjesma se reproducira kroz set od šest zvučnika spojenih na iPod koji ima samo jednu pjesmu na njemu – Afriku od Tota, očito. Skup baterija koje se napajaju na solarni pogon održavat će cijelu stvar što je duže moguće.

Zašto se to dogodilo? Kome je namijenjeno? Je li razumno podvrgnuti čitav niz obližnjih pustinjačkih sisavaca ponavljajućem zvučnom mučenju?

Ovo su samo neka od pitanja koja bi ova vijest mogla inspirirati u vama. A odgovor je – koga briga, ovo je genijalno!

Toto je američki bend najpoznatiji (gotovo jedino poznat) po ovoj stvari koja je izašla 1982. godine. Stvar je jednako popularna danas, kao i onda, ako ne i više. 2017. bila je najslušanija pjesma godine.

“Htio sam odati ultimativnu počast ovoj pjesmi i izložiti “Afriku” u Africi i zadržati Tota za čitavu vječnost,” rekao je umjetnik BBC-u.

Instalacija nalik na Stonehenge, upečatljiv je prizor na narančastoj pustinjskoj pozadini, a sastoji se od sedam bijelih stupova čiju točnu poziciju umjetnik ne želi otkriti. Inače, pustinja Namib proteže se na više od 2000 kilometara, tako da teško se može naći bez Siedentopfove pomoći, ali sigurni smo da će mnogi pokušati.

Zvučnici su postavljeni na šest stupova, a središnji stup drži MP3 player sa solarnim pogonom, mali uređaj koji osigurava da ova pjesma nikada ne umre. Makar je to namjera. “Većina dijelova odabrana je da bude što trajnija, ali siguran sam da će teška okolina pustinje s vremenom proždrijeti instalaciju”, kaže umjetnik.

Mi se nadamo da će živjeti vječno.

Da morate slušati samo jednu pjesmu do kraja života, koja bi to bila?

 

TAGOVIafrika pustinja Namib toto umjetnička instalacija

Komentiraj