Zanimljivosti

Iran je velesila

Aside Banners

Vjerovali ili ne, Iranci su izumili stroj za putovanje kroz vrijeme

Piše , Objavljeno

Nakon što su godinama držali cijeli svijet na iglama pričama o nuklearnom naoružanju, Iranci odnedavno imaju novog konja za utrku: prvi potpuno funkcionalni vremeplov!

vremeplovNapomena: ovo nije prikaz vremenskog stroja iz daljnjeg teksta (ili možda je?)

Niti američki milijuni, niti japanska ingenioznost, niti kineska upornost, ništa od toga se ne može mjeriti s iranskim poznavanjem kvantne mehanike, teorije relativnosti i općenito prostorno-vremenskog kontinuuma. Zato im je valjda prvima u svijetu uspjelo gotovo nezamislivo: stvoriti vremenski stroj.

Točnije, to je uspjelo iranskom biznismenu i znanstveniku Aliju Razeghiju, koji je prije nekoliko dana patentirao “Aryayek Time Traveling Machine”, iliti po naški “Aryayek vremeplov”. Premda je ovih dana bio naporni 1.april, ova vijest nije jedna od šala. S druge strane, manipulacija medijima, pojmovima i još jedan u nizu lažnih ‘izuma’ gotovo zasigurno jest (ostavljamo šansu od nekoliko promila da je sve u ovom tekstu istinito, jer ipak, nikad ne znaš…)!

Naime, ovaj mladi znanstvenik je izumio stroj koji predviđa budućnost na osnovu kompleksnih algoritama i podataka iz prošlosti. Dakle, nema govora o nikakvom fizičkom putovanju u budućnost ili prošlost, vremenskim policajcima, looperima, terminatorima i sličnom, nego se tu radi o običnoj mašini koja putem niza jednadžbi izračunava vjerojatnost nekog događaja. Razeghi se hvali da je postotak točnosti predviđanja čak 98%, i da ona mogu ići i do osam godina u budućnost, ali svima je jasno da je čovjek izumio malo napredniju aparaturu za gatanje.

timecop
Vremenski policajac JCVD se morao vratiti iz budućnosti da bi ispljuskao iranske lažove

Naravno, primarna primjena ovog čudnovatog stroja će biti u vojne svrhe, i to svoje domovine Irana. Tako će vojska i vlada moći predvidjeti moguće napade, ekonomske fluktuacije, te koliko im je vremena ostalo dok ljudima ne dopizdi bullshit kojim ih hrane. A zašto prototip ovog uređaja, veličine tek manjeg stolnog računala, ne obznane javnosti? Jer se boje da će Kinezi ukrasti dizajn i napraviti milijune jeftinih kopija. Naravno.

TAGOVIbizarno iran izum time machine vremenski stroj

Komentiraj