Zanimljivosti

Smjena za pamćenje

Aside Banners

Zanimljiv dan na poslu! Tehničar slučajno konzumirao LSD popravljajući glazbeni instrument iz šezdesetih

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock / Canva

Prema urbanoj legendi iz ’60-ih, studenti su na California State Universityju u glazbenom laboratoriju prekrivali sintisajzere tekućim LSD-jem.

Ovaj je sintisajzer slučajno otkrio istinitost tog mita, prenosi Merry Jane.

Tehničar koji se dobrovoljno javio da popravi starinski sintisajzer iz 1960-ih dobio je mnogo više nego što je očekivao nakon što ga je talog LSD-ja unutar sintisajzera poslao na devetosatni trip.

Eliot Curtis, voditelj operacija emitiranja za KPIX Televiziju, nedavno se dobrovoljno prijavio da popravi starinski Buchla 100 modularni sintisajzer u vlasništvu Cal State East Baya.

Sredinom 1960-ih, profesori glazbe na fakultetu naručili su ovaj sintisajzer od bivšeg NASA-inog inženjera Dona Buchle kako bi pokrenuli svoj laboratorij avangardne elektronske glazbe.

Don Buchla je izumio sintisajzer kako bi pomogao drugim glazbenicima da eksperimentiraju s netradicionalnim instrumentima, ali mladi glazbenici u to vrijeme također su bili zainteresirani za istraživanje drugih stvari.

Buchla 100 koristi kapacitivnu dodirnu ploču za korisnički unos, umjesto tradicionalne klavirske tipkovnice koja se koristi u većini drugih sintisajzera. A, prema urbanoj legendi, studenti su ovu crvenu ploču premazali LSD-jem kako bi korisnicima pružili neočekivani kreativni poticaj.

Buchla je navodno i sam koristio LSD, a njegov je dobar prijatelj bio i Owsley Stanley, tonski inženjer Grateful Deada, koji je bio poznat po stvaranju najčišćeg acida tog doba.

Suzanne Ciani, jedna od najpoznatijih vlasnica instrumenta, prisjetila se kako je Buchla dizajnirao ove instrumente na Berkleyu na vrhuncu političkih nemira kasnih 1960-ih te je izjavila da nije čudno što je razvio svoje jedinstvene ideje u toj atmosferi uzrujanosti i kaosa.

Do ’80-ih, Buchla 100 postao je manje popularan među studentima, koji su bili više zainteresirani za računala i evoluciju digitalne glazbe. Buchla iz Cal Statea na kraju je završio u ormaru u kutu učionice. Međutim, analogni modularni sintisajzeri trenutno doživljavaju renesansu, a fakultet je nedavno odlučio obnoviti ovaj jedinstveni komad glazbene povijesti.

Nakon što je dobrovoljno popravio ovaj starinski sintisajzer, Curtis je ubrzo otkrio da su legende o premazivanju modula LSD-jem možda bile potpuno istinite.

Kada je rastavio modul crvene boje, tehničar je otkrio da se nešto zaglavilo ispod jedne od ručki. “Bio je, kao, ostatak… kora ili kristalni ostatak na njemu”, rekao je Curtis za KPIX.

Pošpricao je otapalo za čišćenje na tvar, obrisao golim prstom, a zatim nastavio s popravkom.

U roku od 45 minuta Curtis je počeo osjećati čudne trnce. Ubrzo nakon toga, tehničar se našao usred tripa koji je na kraju trajao devet sati.

Tri pojedinačna kemijska testa pozitivno su identificirala kristalnu tvar kao LSD, koji može ostati moćan desetljećima ako se drži na hladnom i tamnom mjestu. Mjestu poput ormara u laboratoriju elektronske glazbe na fakultetu. Savršeno!

“Mislim da je cijela ova situacija lijepo poglavlje u povijesti kontrakulture. Pomalo je poput putovanja kroz vrijeme”, rekla je Ciani. “Ako biste se mogli vratiti, to bi bio put do tamo. To jest, dijeljenjem droge koju su svi uzimali u to vrijeme”.

Nakon što se oporavio od svog neočekivanog ‘putovanja’, Curtis je završio čišćenje i popravak Buchle, ali ovaj put u rukavicama.

 

 

 

 

TAGOVIberkley california droge lsd sintisajzer