Report

Zašto biste trebali svake noći ići spavati u isto vrijeme? Odgovor leži u pravilnoj rutini

mačka i pas zamotani u posteljinu za spavanje
mačka i pas zamotani u posteljinu za spavanje Foto: unsplash.com
Često imamo problema sa spavanje, bilo da su uzrokovani hrkanjem vašeg partnera, tjeskobnim mislima koje ne izlaze iz glave ili je to dijete koje vrišti od ranog jutra, problemi sa snom vežu se sa mnogo čimbenika. Neki od istih ili sličnih problema sigurno muče i vas, ali stručnjaci sada pozivaju ljude da naprave ovu promjenu u svom spavanju, a sve podupire znanost.

Iako, možda nije svima tako jednostavno, sve leži u pravilnoj rutini spavanja i odlasku u krevet svake večeri u isto vrijeme. I to ne znači samo radnim danima, već uključuje vikende i praznike. Podrazumijeva se da je ovo lakše reći nego učiniti, posebno onima koji rade u smjenama ili imaju djecu, ali znanost stoji iza svega i jako je zanimljiva.

Sve se vrti oko vašeg cirkadijalnog ritma, prenosi nam LADBible, nešto što možda bolje poznajete kao svoj „tjelesni sat“, koji se nalazi u dijelu mozga unutar hipotalamusa koji se naziva suprahijazmatska jezgra (SCN). Dio njegovog posla je koordinirati ciklus spavanja i budnosti reagiranjem na svjetlo, koje detektira mrežnica oka.

Kada otkrije da je dan, proizvodnja hormona melatonina je potisnuta, a ponovno počinje rasti tek navečer, kada razina svjetlosti koja pogađa mrežnicu, opada.

Dakle, kakve sve ovo veze ima s određenim vremenom spavanja?

Kod većine odraslih, kombinacija cirkadijalnog ritma i želje za spavanjem, navečer nas čini pospanima, a postavljeni raspored spavanja i buđenja radi u skladu s ovim prirodnim procesom, a ne protiv njega, što potiče bolje rezultate.

Osim toga, poznato je da poremećaj našeg unutarnjeg tjelesnog sata ima razne vrste negativnih utjecaja na vaše zdravlje i raspoloženje, uključujući slabiji imunitet i depresiju. Stručnjaci preporučuju razdoblje opuštanja prije dogovorenog vremena za spavanje.

NHS kaže, a prenosi nam LADBible, da se ljudi mogu opustiti čitajući knjigu, slušajući opuštajuću glazbu ili podcast ili se čak okušati u nekoj meditaciji za spavanje. Nemojte doći u iskušenje da se vratite na staro ako odmah ne primijetite poboljšanja, jer bilo kakvim promjenama rutine može trebati vremena da počnu djelovati.