Report

Gle tko te gleda

Aside Banners

NSA špijunira čitav svijet, a Hrvatska ih uopće ne zanima

Piše , Objavljeno

Gotovo svakog tjedna SAD potresa neka afera oko nezakonitog nadgledanja građana, povreda privatnosti i vanjsko-političkih makinacija. Boundless Informant je samo još jedan u nizu…

PRISM

Boundless Informant (Bezgranični doušnik) ne spada u kategoriju najgorih stvari koje je NSA (Agencija za državnu sigurnost) ili neka druga obavještajna agencija proizvela u zadnjih nekoliko godina, od kada se cijela situacija ‘otela kontroli’, ali je nama u dalekoj Europi možda najzanimljivija. Zašto? Zato jer se tiče i nas!

Boundless Informant je ovoga tjedna isplivao na površinu zahvaljujući vrijednim novinarima (i NSA žviždaču) iz britanskog The Guardiana, koji su došli do supertajnih podataka o ovom opasnom projektu. Naime, Boundless Informant je moćan alat razvijen za NSA, koji snima, analizira i kategorizira sve obavještajne podatke skupljene diljem svijeta. Program također radi i grafički prikaz dobivenih podataka, te stvara kartu svijeta, na kojoj različite boje označavaju učestalost dolaznih informacija.

boundless informant

Boundless Informant – crveno označava krizna žarišta, a tamno zeleno su zone s malo informacija

Dakle, netko u Iranu kaže ‘džihad‘, podatak dolazi do NSA servera, Boundless Informant ga analizira i sprema, i za koji tjedan će neki glavešina na osnovu toga možda poslati bespilotnu letjelicu da ‘provede zakon i red‘. Na svu sreću, Hrvatska spada u kategoriju tamno zelenih zemalja, što znači da od nas ne dolaze gotovo nikakve bitne informacije, što je utješno. No, teško se ne zapitati, sprema li se i ovaj članak u neku od tih njihovih baza podataka?

Hrvatska je možda sigurna, ali neke druge zemlje su bogat izvor različitih informacija. Tako je za ožujak ove godine dostupan podatak da je Boundless Informant obradio čak 14 milijardi podataka iz Irana, a od Amera su ih skupili 3 milijarde. Ukupno je, samo za taj mjesec, skupljeno čak 97 milijardi podataka iz čitavog svijeta, što je brojka koju bi svi trebali gledati sa strahopoštovanjem.

Boundless Informant je ipak ostao u sjeni još veće afere, i to PRISM-a. Naime, na vidjelo je izašlo (ponovno žviždači) da su Facebook, Google i još sedam velikih IT kompanija dopustile NSA da uđe u osobne podatke, mailove, fotografije i dokumente svojih korisnika, što je jedan od najvećih zločina protiv privatnosti korisnika od kada se ona gleda kao legitimno pravo.

facebook

To je, dakako, do sada uvijek bio problem tamo nekih Amera. Ali sa sve većom globalizacijom i umreženjem, to postaje problem i za nas. Sve što napišemo ili progovorimo preko mobitela, može se negdje snimiti, a zahvaljujući ovakvom curenju tajnih informacija, sada znamo da se uistinu i snima. Zato, opreza nikad dosta!

TAGOVIinternet NSA privatnost špijuni terorizam

Komentiraj