Report

Aside Banners

Zatvor Pelican Bay – kazna za najgore

Zatvori su za većinu nezgodna stvar. Odsječenost od svijeta, prijatelja i bližnjih, problemi s kolegama, skučene ćelije, loša hrana, ispadanje sapuna, anus lovers, brkate čuvarice, itd.

Piše , Objavljeno

Zatvori su za većinu nezgodna stvar. Odsječenost od svijeta, prijatelja i bližnjih, problemi s kolegama, skučene ćelije, loša hrana, ispadanje sapuna, anus lovers, brkate čuvarice, itd.

Ali uvijek postoje oni kojima je zatvor pravi dom i ovdje imaju sve. Ekipu, drogu, alkohol, novac i moć. Možda se ovo čini kao radnja iz nekog filma no lažete si u brk. Sve navedeno rezultat je mračnih ali maštovitih umova koji su to uspjeli organizirati u jednom od najstrožih i najčuvanijihzatvora u Americi.

Pelican bay prison

Pelican bay prison

Ime bukse gdje ne želite provesti ni pokoju godinu, a kamoli ostatak života je Pelican Bay State Prison. Otvoren je 1989. godine sa namjerom da se u njega potrpaju najopasniji likovi. Ukopan šume Sjeverne Kalifornije, izgradnja je koštala 217 milijuna dolara. Nosi titulu zatvora sa tzv. ”maximum” osiguranjem i kažu da je jedan od najosiguranijih objekata u državi.

U njemu radih 938 zaposlenih, a još 460 ih je na stendbaju. Sastoji se od dva kompleksa – prvi ima dvije veće zgrade, a radi bolje kontrole podijeljene su na odjeljke. Svaka zgrada ima svoje dvorište za rekreaciju okruženo kamerama i snajperistima. Ovaj dio ima mjesta za 2280 zatvorenika a trenutno ih je cirka tisuću previše.

Redovi ćelija odvojeni zidom

Redovi ćelija odvojeni zidom

Odvojen je kompleks zvan ”striček samo ne tamo” sa “supermaximum” osiguranjem zvan SHU (security housing unit). Tamo smještaju vođe kalifornijskih bandi, ubojice, teške kriminalce i one koje u drugim zatvorima nisu naučili pameti. Usporedbe radi, poznati San Quentin je nakon otvaranja Pelican State Prisona dobio titulu ”minimum” osiguranja. U jednom hodniku je samo osam ćelija, a hodnici su odvojeni zidom da se spriječi komunikacija zatvorenika.

U ćeliji bez prozora provodite 22.5 sata dnevno gledajući jedan program na telki ili slušajući radio. Ostatak vremena imate za rekreaciju u praznoj betonskoj sobi dimenzija malo veće garaže na vrhu koje je rešetka kroz koju sunčeva svjetlost jedva ulazi. Tamo sa sobom ne smijete ponijeti ništa osim odjeće.

Hrana dolazi dva puta dnevno kroz mali otvor na vratima, a pastu za zube i šampon dobijete jednom mjesečno u papirnatim čašama. Sve je automatizirano, pa čuvari ne dolaze u kontakt sa zatvorenicima. SHU kompleks udomljava 1058 najgorih kriminalaca.

Psiha, izumi, komunikacija

Zbog nedostatka sunčeva svijetla, nemogućnosti ikakvog umnog poticaja i maksimalno ograničene rekreacije, SHU kompleks ima poguban utjecaj na psihu zatvorenika. Čak postoji i poremećaj nazvan ”SHU sindrom” čiji je glavni simptom teška depresija, a naliči PTSP-u.

Pogled smrti

Pogled smrti

Dobar dio prolupa, rijetki izlaze pametniji a većina krvoločniji. Ilustrativan primjer dogodio se 1992. godine kada se mentalno bolestan zatvorenik namazao vlastitim fekalijama i odbijao se okupati. Nije se dao nagovoriti lijepim riječima pa su ga čuvari silom bacili u kadu punu vruće vode. Zaradio je opekline trećeg stupnja nakon čega je podigao optužbu i dobio parnicu. Država mu je bila dužna isplatiti 997.000 dolara.

Dio onih koji ne prolupaju posveti se izumima. Recimo, kako se napiti u zatvoru. Jednostavno, skupljaju jabuke koje dobiju kao desert. Kada se skupi koja kila imaju skoro sve što im treba za rakiju. Šećer i ostali sastojci najmanji su problem.

No, to je sitnica naspram izuma kao što su “ghost writings“, iliti, kako nekome vani nešto poslati a da kontrola to ne uspije pročitati. Jedan način je pisanje urinom. Kada nešto napišete on se osuši i ništa se ne vidi. Kada osoba vani dobije pismo potrebno ga je samo izložiti toplini i slova izlaze na vidjelo.

pokušaj dopisivanja

pokušaj dopisivanja

Kontra slanje ide ovako. Uzmu razglednicu i pažljivo je razdvoje. Unutra napišu kodirani tekst i ponovno je zalijepe. Puno sofisticiraniji način je pisanje slova koja se vide samo pod određenim nagibom i pod svjetlosti. To su već velike tajne zanata.

Zašto je važno održavati odnose sa ekipom vani makar ste 500 kilometara od vašeg kvarta? Prvo. Ako im se ne javite oni će pomisliti da ste otpisali ekipu pa će vas kazniti. Drugo. Naručivanje ubojstava. Treće. Ako ste vođa, posao na ulici i dalje vodite vi.

Što se tiče naručenih ubojstava stvar je krajnje fascinantna. Povratna informacija u zatvor jako je bitna. Vođi nije dovoljno samo javiti ”posao napravljen”. On mora znati svaki detalj, a ako dozna da to niste učinili u stilu bande i vas čeka ista sudbina. Jednako vrijedi za dilanje i sve ostalo. Poznato je da je većina ubojstava na ulicama Kalifornije naređena iz Pelican Bay zatvora.

naručena ubojstva

naručena ubojstva

Jednako je važan i prijenos poruka unutar zatvora. Bliski kontakt nije moguć, pa su se zatvorenici dosjetili ”pecanja”. Onaj na katu baci špagu u prizemlje, a ovaj dolje je ulovi kukom i povuče u ćeliju. Pismo se zatim spušta niz špagu. Hrabriji riskiraju podmićivanjem čuvara.

Za unos droge vrijede slične stvari kao i pisma. Čuvari u Pelicanu nagledali su se svačega. Obično se razdvoji razglednica i u najlon stave što već. Robu stave između, zalijepe natrag i pređu peglom. Ako im je to komplicirano stave paketić u analni otvor ili gdje već pa ga pokušaju predati u sobi za sastanke. Treći način je da naizgled nevino pismo namoče u drogu a zatvorenik će je već nekako izvući.

Dilanje unutar bukse je također maštovito, ali i odvratno. Čuvari tijekom kontrole često moraju opasno uprljati ruke. O čemu se radi? Onaj od koga sve počne mali paketić zaveže hrpom konca i pusti ga u školjku. Onaj nizvodno samo gurne dugački komad žice u školjku za koju zapne hrpa konca na kojem vise paketići. Voila!

Nasilje, pobune, školovanje

Ovdje vas neće poslati sudac, jer on ne šalje ljude u tako okrutne uvjete. On vas pošalje u zatvor čime vam je zapravo dao šansu. O vama ovisi hoćete li ju iskoristiti ili ćete nastaviti po svom i završiti ovdje. U SHU vas može poslati i čuvar kojeg ste napali, zatvorski doktor, ravnatelj… SHU se svaka dva tjedna puni novim stanarima ali se slabo prazni jer oni koji su ovdje uživaju raditi probleme samo da ostanu dio glavne ekipe.

1995. godine otkriveni su mnogi detalji o nasilju nad zatvorenicima u SHU jedinici te o izmišljanju okrutnih kazni. Dokazano je i da su neki čuvari huškali zatvorenike na međusobni rat. Zaključeno je i damentalno bolesni ne bi trebali biti u istom košu gdje i ostali te da se mora poboljšati medicinska usluga i osnovati poseban odjel za bolesne, tzv. ”psychiatricSHU”.

2000. godine u ”maximum security” kompleksu izbila je pobuna u kojoj su se sukobili članovi Južno Meksičke i američke bande. Kada izbije nered pravilo je da čuvari izdaju zapovijed da svi legnu. Tko ne legne smatra se sudionikom. No naredbu nitko nije shvatio ozbiljno jer je bilo važnije poubijati što više neprijatelja.

Nakon uzaludnih pokušaja suzavcem i gumenim mecima uprava je odlučila primijeniti najvišu silu, zapucati pravim mecima. Takav scenarij dozvoljen je samo kada su ugroženi životi čuvara, kada treba spriječiti bijeg i kada izbije pobuna koja izmiče kontroli.

Tako su snajperisti u gužvi morali ”skinuti” glavne igrače pa što bude. Jedan je pogođen točno u glavu i na mjestu je poginuo, a 15 ih je ranjeno. Od posljedica tučnjave i probadanja ”home made” oružjem njih 19 je imalo teže ozljede. Na kraju je zaplijenjeno čak 89 komada improviziranog oružja a ova pobuna pamti se kao jedna od najtežih u zatvorskoj povijesti općenito.

oružje

oružje

Kako do oružja? Komad bilo kakvog metala ubrzo postaje nož ili hladno oružje, a zatvorenici su u stanju napraviti čak luk i strijelu. Strijela je od krutog papira s komadom naoštrenog metala na vrhu, a gumice iz gaća služe za lansiranje. Čuvari tvrde da se takve strijele bez problema zabadaju u vrat.

Pobuna može izbiti iz bilo kakvog razloga. Najčešći je rasna ili pripadnost bandama. Naravno, novajlije očekuje vatreni doček Četiri bande, Mexican Mafia, Aryan Brotherhood, Black Guerillas i Nazi Low Riders samo čekaju da vas izbodu ako se pridružite nekome tko nije vaše boje. Ako vam je sve to previše obratite se upravi i cinkajte. Kako i u ratu tako i ovdje, držanje nekog u pritvoru da bi na kraju izvukli neku informaciju kršenje jeŽenevske konvencije. No, za svaku informaciju će vam smanjiti kaznu, ali zbog tog kukavičkog čina sve do puštanja neće biti sigurni da ćete izaći živi. Jedna od ne baš korisnih mogućnosti je da se pomolite Bogu u zatvorskoj kapelici.

I na kraju, informacija da i za zatvorenike ima nade kada izađu. Osim što su nažalost tri puta vještiji u kriminalu, postoje i tri stupnja obrazovanja koja u Pelican Bay-u možete završiti.

Prvi je za čišćenje odjeće i izradu naočala. Godišnje taj pogon proizvede 150.000 komada naočala. Drugi stupanj je za automehaničare, auto limare, likovnjake, radnike na održavanju objekata i kuhinjskim poslovima te ostalim zanimanjima koja možete započeti raditi u samom zatvoru. Pod treći stupanj spadaju osnovna škola za odrasle, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje.

TAGOVIkriminal zatvor

Komentiraj