Report

Ufff, od ove boli glava

Aside Banners

Zatvorenici i prekidači: Nova mozgolomka koja će vas pošteno namučiti

Piše , Objavljeno

Ako su vam naše dosadašnje zagonetke bile prelagane, pokušajte riješiti ovaj klasični problem o kojem ovise mnogi životi!

zatvorKlasična zagonetka poznata kao 23 zatvorenika i dva prekidača (ili njezina nešto kompliciranija verzija) dobro je poznata svakom zaljubljeniku u dobru enigmu, ali vjerujemo kako će većini vas biti potpuna nepoznanica. Istina, nije toliko zeznuta kao Zelenooki zmajevi i Najteža logička zagonetka na svijetu, ali za njeno je rješavanje potrebno dosta truda, nešto malo matematike i mnogo, mnogo logičkog povezivanja. Rješenje vam nećemo nuditi kako ne biste došli u napast da si malo “pomognete”, ali ako zapnete, jednostavno ga proguglajte. Naravno, nakon što nam upišete svoje prijedloge u komentare! No, počnimo…

Upravitelj zatvora se susreće s 23 nova zatvorenika. Kaže im: “Možete se svi zajedno naći danas i isplanirati strategiju. Ali nakon današnjeg dana, stavit ćemo vas u izolirane ćelije i nećete moći komunicirati jedni s drugima ni na koji način. Dakle, u zatvoru se nalazi prostorija s prekidačima koja sadrži dva prekidača za svjetlo. Oba prekidača mogu biti u on ili off poziciji, a ja vam neću odati njihov trenutačni položaj. Prekidači nisu ni na koji način međusobno povezani.

Nakon današnjeg dana, svako malo ću nasumično odabrati jednog zatvorenika i odvesti ga u sobu s prekidačima. Taj će zatvorenik odabrati jedan od prekidača i promijeniti mu položaj (iz on u off ili obratno). Mora promijeniti položaj jednom i samo jednom prekidaču. Ne smije promijeniti položaj oba prekidača, ali niti izaći iz sobe, a da položaj jednog od prekidača ne bude promijenjen. Nakon što obavi svoj zadatak, biti će vraćen u tamnicu.

prekidač 2

Nitko drugi neće moći ući u prostoriju s prekidačima dok tamo ne dovedem idućeg zatvorenika koji će učiniti isto kao i onaj prije njega. Zatvorenike ću birati nasumično, a istu osobu ovisno o slučajnosti mogu odabrati tri puta za redom ili švrljati okolo. Ali, nakon određenog vremena, svatko će posjetiti sobu s prekidačima isto onoliko puta kao i svi ostali zatvorenici. U bilo kojem trenutku netko od vas mi može prići i priznati kako ste svi posjetili sobu isti broj puta. Ako se to pokaže točnim, sve ću vas pustiti na slobodu, ali ako se pokaže netočnim, jer netko nije posjetio sobu isto onoliko puta kao ostali, sve ću vas pogubiti!” Koju bi strategiju zatvorenici trebali isplanirati prvog dana?

Mali hint: pripremite hrpu papira za praćenje logičkog toka misli, jer će vam itekako trebati!

TAGOVIenigma inteligencija iq logika mozgolomka pitanje rješenje zagonetka

Komentiraj