Report

Divota...

Aside Banners

Zavaljajte se i uživajte u letu mističnom i prekrasnom maglicom Veil

Piše , Objavljeno

Dugo se nismo bavili čudima beskonačnog svemira, ali maglica Veil i njezine vanserijske ljepote su nas toliko očarale da ju jednostavno nismo mogli ignorirati.

veilHvala ti još jednom, vjerni naš i marljivi teleskope Hubble, jer si nas ponovno oduševio fantastičnim snimkama epskih pojava u dalekim dubinama svemira. Ovaj se put radi o maglici Veil (Veil Nebula), ostatku supernove koja je smaknula jednu divnu zvijezdu prije nekih 8 tisuća godina, a stručnjaci iz NASA-e su koristeći moderne tehnologije i 3D mapiranje uspjeli složiti kratki video preleta ovog čuda prirode. Na snimci su crveno obojane molekule sumpora, vodik je zelen, a kisik plavi.

Veil Nebula – video:

Ne toliko prije početka bilježenja povijesti, naši su davni preci svjedočili kratkom bljesku sjajne nove zvijezde na južnom nebu, čiji se bljesak mogao usporediti s onim Mjeseca.“, piše NASA i nastavlja: “To je zapravo bila divovska detonacija napuhnute zvijezde daleko veće mase od našeg Sunca. Sada, tisućama godina kasnije, šireći ostaci te eksplozije se vide u Cygnus Loopu, maglici oblika krafne koja je šest puta veća od vidnog promjera punog Mjeseca. Teleskop Hubble je zumirao maleni dio tih ostataka, zvan maglica Veil. Hubble je razaznao zapetljane stupove svjetlećeg plina, koji su zagrijavani susretom s hladnim i gušćim međugalaktičkim plinovima. Supernove obogaćuju svemir težim elementima koji se koriste za stvaranje novih zvijezda i planeta – a možda i života!

TAGOVIhubble maglica svemir teleskop veil veil nebula

Komentiraj