Report

Tako nas nasamare

Aside Banners

Zbog ove smo optičke iluzije skoro povjerovali u magiju

Piše , Objavljeno

Mislimo si kako nas ništa više ne može iznenaditi i prevariti, a onda se ukaže nekakva blesava optička iluzija zbog koje se moramo počešati po mozgu!

iluzija

Eto, još jedan dan, još jedna optička iluzija zbog koje ispadamo neuke naivčine. Na prvi pogled smo naravno instinktivno kako se radi o nekakvoj magiji ili barem vrlo dobrom triku, ali eto, ponovno smo se razočarali jer je sve zapravo stvar našeg čudnovatog mozga. Proklet bio! Ali nema veze, mi i dalje vjerujemo kako ćemo jednom prilikom svjedočiti nečemu uistinu nadnaravnom. U svakom slučaju, internet željan ovakvih mozgalica je poludio za videom koji je na svom Twitter računu objavio stanoviti MarcSettle, a koji prikazuje par željezničkih tračnica (iz seta za djecu) jednu do druge. Ispočetka se čini kako su tračnice potpuno različite veličine, ali onda se pokaže kako su jednake. WTF?!

Kada smo odbacili mogućnost magije, odmah nam je na par pala fora s perspektivom, a upravo u tom grmu i leži zec. Naime, radi se o već više od stotinu godina starom fenomenu znanom kao Jastrowova iluzija (nazvan po američkom psihologu Josephu Jastrowu), a stvar je u tome da naš mozak zbog zakrivljenosti određenih objekata te objekte vidi različite veličine iako su oni isti. U konkretnom slučaju gornjeg videa, da je korisnik pomaknuo donju tračnicu par centimetara ulijevo, iluzija bi nestala i bilo bi jasno da se radi o istim veličinama. Ali eto, ima nas budala koje još uvijek možeš nasamariti!

TAGOVIiluzija jastrowova iluzija magija mozak mozgalica optička iluzija

Komentiraj