Report

no fear

Aside Banners

Želiš naručiti nešto s AliExpressa, ali strah te coronavirusa? Nema straha

Piše , Objavljeno

Coronavirus se širi svijetom, strah se širi i više od samog virusa, dalekoistočni turizam je primio težak udarac, “razvijeni” Zapad još jednom pokazuje da će rasizam još jako dugo biti problem, a gotovo nitko sa sigurnošću ne može reći što se događa.

I što kada, u tijeku ove masovne histerije, želiš naručiti nešto od mame/tate jeftinih pošiljki – AliExpressa?

Nećemo širiti paniku kao “kolege” koje prilikom filler vijesti o šišmišima u Novom Zagrebu ističu da ih ne smijete dirati bez rukavica, računajući na klikove uzrokovane panikom.

"Nema straha. Dirajte me."

“Nema straha. Dirajte me.”

Ne treba nama to, a niti vama.

Hajmo od početka…

Coronavirus se najčešće širi zrakom kada zaražena osoba kašlje ili kiše, blizak kontakt sa zaraženima je također opasan (npr. rukovanje), ali i diranje objekata ili površina koje su bile izložene virusu može uzrokovati opasnost – samo ako nakon toga diraš usta, nos ili oči prljavim rukama.

Što se tiče pošiljki naručenih online iz dalekoazijskih zemalja – nevjerojatno su male šanse da bi virus preživio putovanje do vašeg poštanskog sandučića.

shipping container ebay aliexpress dostava

“Virus na naručenim materijalima ne bi preživio takav put. Izvan tijela, vjerujemo da virus preživljava na objektu nekoliko minuta ili možda par sati, ali nikako danima koliko je potrebno da dobra proputuju globus. Kao i inače nakon kontakta sa stvarima, perite ruke prije nego što dirate oči, nos ili usta.”

To je izjavila Patricia A. Stinchfield, potpredsjednica američke Nacionalne zaklade za zarazne bolesti (NFID).

Znanstvenici još uvijek pokušavaju skužiti što je točno ovaj virus, ali govori se da je rođak SARS-a – koji može živjeti na površinama oko 2 dana. S obzirom koliko je spora dostava s AliExpressa, a ni Hrvatska Pošta nije neka sreća – sigurni ste.

Ako ipak želite biti sigurni u bilo kojem okolišu (ako se slučajno nađete negdje gdje je opravdan strah od ovog virusa):

Perite ruke sapunom i vodom barem 20 sekundi.

Ne dirajte oči, nos ili usta prljavim rukama.

Izbjegavajte kontakt sa zaraženim ljudima (što u Hrvatskoj još nije slučaj!).

Cjepiva još uvijek nema, razvoj cjepiva bi mogao potrajati i do 2021. godine. Ako ima neustrašivih antivaksera koji žele na prvu liniju bojišnice, javite se u redakciju, dogovorit ćemo neku ekspediciju.

Samo bez brige i slobodno naručite tu masku za mobitel. Ili facu ako hipohondarite.

TAGOVIaliexpress coronavirus dostava