Report

sve teže

Aside Banners

Želite u SAD? Nema problema, pokažite mail i profile na društvenim mrežama!

Piše , Objavljeno

Tko je osoba s kojom ste izmjenjivali poruke i otišli na dva spoja prije šest mjeseci? Čiji je broj +3859******** i zašto ste dvaput vodili razgovor netom prije apliciranja za vizu? Zašto ste s Twitter profila lajkali meme koji sprda Donalda Trumpa 23. listopada prošle godine? Ovakva naizgled banalna i debilna pitanja, ali ustvari kompletno zadiranje u privatnost uskoro bi mogla postati dio rutinske kontrole prilikom apliciranja za ulazak u ‘najbolju zemlju na svijetu’. Da, osim što nas sve gledaju kao jadnike koji grčevito skupljaju lovu za avionsku kartu te jedva čekaju sedmodnevni izlet ‘preko bare’ pretvoriti u doživotni ilegalni ostanak u SAD-u, Amerikanci su se još malo razbahatili u proceduralnom postupku dobivanja tog vrijednog papira, kojeg su sve češće počeli uskraćivati i u situacijama kad za to nema nikakve potrebe niti realne opasnosti. Počelo je sa zidom kojeg će platiti Meksikanci, a došlo do čitanja poruka i mailova. Thanks, Donnie!

.

Tako Time piše kako State Department inzistira da svi budući podnositelji zahtjeva za vizu moraju pokazati sve profile na svim društvenim mrežama, sve mail adrese i brojeve mobitela koje su koristili u posljednjih pet godina, a što bi u konačnici trebalo pomoći u otkrivanju potencijalnih imigranata, a u rjeđim slučajevima i terorista. Postupak za ovakvom procedurom pokrenut je još lani, no čini se da će se ova gotovo pa Black Mirror epizoda sada ipak preslikati i u stvaran život.

– Nacionalna sigurnost je naš prioritet kod prosuđivanja i donošenja odluka o aplikacijama za vizu te će svaki potencijalni putnik koji ulazi u Sjedinjene Američke Države morati proći kroz opsežan sigurnosni pregled. Konstantno radimo na tome da poboljšamo mehanizme sigurnosti kako bismo zaštitili građane SAD-a, ali i legitimne putnike koji ovdje dolaze – stoji u službenom priopćenju, koje cijelu ovu pomalo distopijsku situaciju nastoji predstaviti normalnom, neophodnom i pozitivnom.

Povratna karta ne znači praktički više ništa u procesu dobivanja vize pa biste uskoro mogli imati ozbiljnih problema ako ste računali na put u SAD, a u zemlji iz koje dolazite nemate vlastitu nekretninu, ugovor na neodređeno, obitelj, djecu, vlastiti biznis… nešto na papiru što bi vas ipak natjeralo da se vratite i napustite američki med i mlijeko. Lov na zelenu kartu također je nešto na što Amerikanci paze više nego ikad, a ako ste pak posljednjih godina posjetili neku od sigurnosno rizičnih zemalja te, ne daj bože, tamo neko vrijeme i boravili, šanse da ćete zaista ući na sveti teritorij SAD-a svedene su na minimum. Čak 65 000 kandidata svake godine pada već na tom kriteriju.

.

Boja kože još uvijek nas primarno u očima Amerikanaca čini ekonomskim migrantima, a ne bombašima, ali teško je u tome pronaći nešto pozitivno. Vremena se mijenjaju, ali u nekim stvarima kao da se vraćamo unazad. Privatnost i zaštita podataka postali su, ako ne zadnja, onda svakako jedna od zadnjih rupa na svirali svjetskih moćnika koji si uzimaju za pravo privatnim podacima ‘malih ljudi’ trgovati u političke i kojekakve druge svrhe (čitaj: Cambridge Analytica), kao i tražiti od njih na uvid benignu prepisku s vlasnikom Airbnb-a, kojeg su unajmili na tjedan dana. Bowie je, kao i uvijek, bio u pravu.

TAGOVIamerička viza pb SAD usa viza