Report

Znači, predigra postaje suvišna?

Aside Banners

Stiže seksualna revolucija? Stvar koja će napaliti žene i povećati želju za seksom!

Piše , Objavljeno

Sve što je vezano uz seks uglavnom je usmjereno na muškarce, ali tržište bi uskoro mogla pokoriti posebna tableta koja “napaljuje” žene. Farmaceutsko čudo ili još jedna prijevara?

seks_zene_svrsavanje2

Da muškarci dobivaju svu pažnju kada se govori o seksu i industriji koja stoji iza njega dovoljno nam dokazuju pornići, a kada pogledamo kakve pare ubiru Viagra, afričke šljive i razne druge čudotvorne tabletice jasno je o kakvom se biznisu radi. I dok je nekakvo uvriježeno mišljenje kako samo muškarci muku muče sa seksom (pod time mislimo na erekciju) malo tko obraća pažnju na više od polovice opće ženske populacije koja ima nekakav oblik seksualne disfunkcije i poprilično pati zbog toga. Većinom se radi o hipoaktivnom seksualnom poremećaju (u narodu poznato kao “nije napaljena”), a do sada se tom problematikom bavilo uistinu nedovoljno.

Neki će možda reći kako se radi o seksizmu, ali prava istina jest kako se farmaceutskoj industriji zapravo prilično posrećilo s Viagrom i sličnim preparatima jer oni rješavaju isključivo fizičke probleme, a kod žena se uglavnom ne radi o takvim poteškoćama. Smanjeni ili nepostojeći libido poremećaj je koji se razvija godinama i ne može ga se riješiti čvokanjem nekakve tabletice neposredno prije seksa, a do sada je jedina metoda kakvog-takvog liječenja bila terapija. Sprout Pharmaceuticals, malena tvrtka koja bi uskoro mogla postati iznimno privlačna akvizicija nekom od farma-divova, na tržište je spremna izbaciti prvu tabletu koja povećava želju za seksom kod žena, a isto su u posljednjih par godina pokušali čak dva puta. Američki FDA (agencija za nadzor lijekova) im je oba puta odbila plasiranje, ali izgleda kako su sada napokon uspjeli riješiti sve probleme.

flibanserin

Čudotvoran sastojak njihovog “lijeka” jest spoj nazvan flibanserin koji kao neurotransmiter podražava određene moždane receptore te pojačava efekte uzbuđivanja, u isto vrijeme smanjujući ženinu inhibiciju. U teoriji to zvuči jako dobro, ali nekoliko očiglednih mana ipak upada u oči. Prije svega, ove se tablete moraju piti konstantno u obliku terapije kako bi se održavala stalna ravnoteža spojeva u mozgu, što može dovesti do ovisnosti, ali i kardiovaskularnih bolesti te povećanja rizika od nastanka tumora. Možda bi to sve bilo i vrijedno da lijek uistinu djeluje, ali testiranja su pokazala kako je uspješnost uglavnom polovična te prije svega ovisi o psihičkom stanju ispitanika.

meg

Primjerice, ako bi žene zabrijale kako uistinu piju lijek i kako im pomaže, osjećale bi veću želju za seksom, iako se kasnije pokazalo kako su cijelo vrijeme bile na placebu. Ovaj je efekt prisutan i kod Viagre i sličnih preparata za muškarce, a možda je već to dovoljan dokaz kako se rješenje svih naših problema ipak ne nalazi u nekakvoj tabletici ili piluli, suprotno onome što vam velike farmaceutske kuće pokušavaju prodati. Razgovor, ljubav i razumijevanje su izgleda još uvijek najbolji lijek za seksualne probleme…

Foto: Shutterstock

TAGOVIfarmacija libido lijekovi medicina napaljena pilula seks želja za seksom

Komentiraj