Report

Banner 300

Ženski recenziRAJ – najbolja grupa na društvenim mrežama za koju nemamo pristup jer nismo žene

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Instagram Screenshot/ @zenskirecenziraj

Živimo u 21. Stoljeću. Kapitalističko društvo nas je pretvorilo u materijalno gladna bića. Vrlo često već nekoliko plaća unaprijed znamo što želimo kupiti. Svakako, ako volimo imati stvari, ne znači da ćemo kupiti bilo što, bilo kakve kvalitete. Volimo znati što kupujemo, volimo kupovati kvalitetno, ali da je to provjereno.

Danas će svaki recenzent na YouTubeu reći da je sve odlično, gotovo da ne postoji konstruktivna kritika. Sve zaslužuje ocjenu 10. Znamo da to nije tako, ali nažalost nam nedostaju iskreni komentari. Forumi su već davno odumrli, tako da tamo ne možemo po provjerene informacije. Amazon recenzije na stranim jezicima nam mogu donekle pomoći, ali na kraju dana – vrlo često ne dobivamo isti proizvod kao primjerice Nijemci.

Nažalost, niti pisanje recenzija na stranicama s kojih naručujemo nije još zaživjelo u Hrvata.

No, po pitanju toga smo počeli nešto primjećivati, nešto jako veliko.

Primijetilo smo prije par mjeseci kako naše bolje polovice s lakoćom rješavaju nekadašnje probleme. Bilo da se radi o okorjelim flekama na odjeći, plijesni u kutu tuš kabine, problemima s kožom, kosom – u jednom trenutku smo čak dobili i preporuku za planinarsku obuću.

Pitali smo se otkud im sve te ideje, ali to pitanje nikad nismo izrekli na glas.

No, nedavno smo dobili jednu informaciju – Ženski recenziRAJ. Što je to?

Kada bismo vam rekli da je to ogromna brzo rastuća Facebook grupa, na osnovu koje je stvorena web-stranica i Instagram profil – ne bismo rekli dovoljno. Što je točno “ogromno”? Pa to je ova Facebook grupa s preko 170.000 članova.

recenziraj screenshto

Fotografija: Idesh Edit/Facebook Screenshot

Kreatorica ove grupe je fashion blogerica Mirna Matković koja je nekima možda poznata pod imenom Lipstick’s Blade. Kao “ne članovi” nismo mogli vidjeti ništa više od grupe osim njenih pravila kojih se očito jako drže. Pogotovo jednog…

Muškarcima nije dopušteno unutra. Osjećamo se kao da smo bačeni unazad u osnovnu školu gdje je isto bilo “girls only” grupica, a kao da mi nismo gledali Mjesečevu ratnicu i ne bismo imali nekoliko komentara za dodati.

Trebalo je puno vremena i moljakanja naših partnerica da dobijemo kratak uvid u to što se točno događa u grupi Ženski recenziRAJ, a i tada smo imali samo koju minuticu skrolanja. Sadržaj je većinom vezan za kozmetiku, ali to nije jedina tema. U ovoj grupi možete dobiti sve – “od igle do lokomotive” i to provjereno. Najbliži uvid koji možete dobiti u način funkcioniranja ove grupa jest da posjetite njezin istoimeni Instagram profil. Malo proskrolajte i pogledajte komentare.

Članice grupe jedna drugoj upućuju iskrene konstruktivne komentare i vrlo često su pismenije, nego što susrećemo na nekakvim sportskim “prepiskama” putem društvenih mreža.

Na upit ili recenziju vrlo brzo dobijete masu komentara i tagova u komentarima, ali to nisu naporni sarkastični komentari s ja-znam-bolje-od-svih-vas stavom za kojim apsolutno nikad nema potrebe, a vrlo često ni nema potvrde.

Zapravo se ne možemo ljutiti što ne možemo “unutra” jer znamo da ta grupa ne bi bila toliko dobra kada bi “svi” bili unutra. Ne bi postojala ta ugodna atmosfera povjerenja i sigurnosti u online obliku. Sigurno ženama ne bi bilo ugodno pitati za preporuku ginekologa kada bi imale nekog Marka koji prodaje svoju “staru” bembaru ili ju mijenja uz nadoplatu za novu.

Moramo biti iskreni, osobno bismo možda i zaboravili za ovu grupu kada ne bismo doživjeli njen utjecaj. O njoj se priča i itekako se vidi utjecaj u offline svijetu, ne samo u razgovorima, nego i na policama u dućanima.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ženski recenziRAJ (@zenskirecenziraj)

Nedavnim odlaskom u kupovinu u DM (dap, idemo u DM po gel za tuširanje i ne, ne mislimo na šampon 2 u 1 – mi odvajamo gel za tuširanje i šampon) smo čuli razgovor između jedne gospođe i prodavačice. Gospođa je pitala prodavačicu gdje se nalazi jedna određena boja za kosu. Nije ju mogla nigdje naći, a baš je čitala u jednoj Facebook grupi da je jako dobra, na to je prodavačica odgovorila: “Znam, u Ženskom recenziRAJu su to pisali i ja sam tamo.” te je morala obavijestiti gospođu da se baš taj proizvod rasprodao.

Čuli smo da je to čest problem – u grupi se čuje za određeni proizvod da je dobar ili na akciji te ga sljedeći dan u Zagrebu navodno nema.

Oduševljeni smo time, a nismo unutra. Iz razloga što znamo kako je teško povjerovati našem dojmu jer nismo u grupi, uspjeli smo izvući dva komentara članica Ženskog recenziRAJa koje su htjele ostati anonimne jer se srame. Mi znamo da to nije istina, nije sram u pitanju, gledali smo Fight Club više puta i svi znamo koje je prvo pravilo.

Pitali smo dvije osobe za njihovo iskustvo i dojam grupe te su nam odgovorile:

“U grupi Ženski recenziRAJ završila sam zahvaljujući prijateljici koja je uvijek bila puna savjeta, a sada znam odakle oni dolaze.”

Druga osoba je izjavila: “Mislim da je pozitivna recenzija u grupi Ženski recenziRAJ najbolja reklama koji si bilo koji brend može zaželjeti. U mom slučaju, osobni osvrti i komentari članica grupe pomogli su mi u niz situacija – od kupovine kućnog printera do malih trikova za kućne poslove.”

Za kraj, želimo ovoj grupi sve najbolje, nadamo se da će “zdravo” sazreti jer trenutno nam se čini da je još čista i nevina. Vjerujemo kako je pitanje vremena kada će se brendovi i agencije pokušati ubaciti unutra jer je ovo definitivno moderan i jako učinkovit oblik oglašavanja. Nadamo se da će Lipstick’s Blade sasjeći to u korijenu ako se to ikada dogodi.

Držimo fige da se pojavi i muški recenziRAJ, samo da ne postane recenziPAKAO.

TAGOVIŽenski RecenziRAJ