Znanost

aj vona bi forevr jang

Aside Banners

Američki astronaut se vratio na Zemlju mlađi i viši – evo i zašto

Piše , Objavljeno

Sad ga svaka majka za zeta želi, nu ga kako je visok i zgodan, a još je i astronaut.

Ne, ovo nije before i after fotka već su to i Mark i Scott Kelly - identični blizanci astronauti koji će se testirati da vide kako je čovjeku na Zemlji i čovjeku u svemiru. Ne postoji više kul metoda

Ne, ovo nije before i after fotka već su to i Mark i Scott Kelly – identični blizanci astronauti koji će se testirati da vide kako je čovjeku na Zemlji i čovjeku u svemiru. Ne postoji više kul metoda

Astronaut Scott Kelly je Amerikanac koji je najviše vremena proveo u svemiru, a može se pohvaliti još nekim postignućima. Vratio se na Zemlju prije nekoliko dana viši i mlađi nego što bi bio da nije nikad napustio naš planet. Nakon 340 dana provedenih u svemiru, Scott Kelly se vratio viši za 2 inča…

Čekajte da uključimo Google. Inči u centimetre. 5.08 centimetara je u pitanju. Kad će više ti Amerikanci odustati od imperijalnih mjernih jedinica?

Njegov neočekivan rast nema veze s rastom kostiju. Provođenje vremena u svemiru gdje nema gravitacijske sile na ljudsko tijelo može izdužiti kralježnicu za čak 3 inča.

Evo opet tih inča.

Njegova nova košarkaška visina neće biti dugog vijeka. Kad provede dovoljno vremena na površini Zemlje, pritisak gravitacije će učinit svoje i vratiti ga na staru visinu. Eto, očito nema nade da napucamo Shortya u svemir da malo naraste, svaki put će se vratiti na tih metar i šezdesosam.

Još važnije od visine, Kelly se vratio mlađi. I to punih 8.6 milisekundi od starosti koju bi dosegao da je ostao na Zemlji. Razlog tomu je fenomen koji se naziva dilatacijom vremena. Ako se dva objekta kreću pri različitim brzinama, vrijeme će prolaziti sporije za objekt koji se brže kreće. Zato je vrijeme za Scotta Kellya na ISS-u prolazilo sporije u odnosu na ostatak čovječanstva (i na njegovog identičnog brata blizanca Marka Kellya – koji će se također koristiti za istraživanje te uspoređivanje učinaka svemira na pojedinca). Zato se u Interstellaru Matthew McCounagheyeva klinka pretvorila u Jessicu Chastain pa se Matthew rasplakao.

Friški mladić Scott Kelly je već razgovarao sa Obamom, a bombardiranje medija tek počinje.

Treba započeti svemirski turizam za ekipu koja želi biti viša i mlađa, sigurni smo da bi se među estradnjacima našlo nekoliko kompleksaša koji bi platili masno za takav izlet.

TAGOVIastronauti mladost zdravlje

Komentiraj