Report

Jutarnja kava

Aside Banners

Doktor otkrio zašto je loše popiti kavu ujutro. Bolju ju je popiti u ovom razdoblju

Piše , Objavljeno

Izvor: unsplash.com

Iako bi šalica dobre kave mogla biti prva stvar za kojom posegnete kada se ujutro nevoljko izvučete iz kreveta, jedan liječnik istaknuo je kako to i nije najbolja ideja. Sve nam je otkrio Dr. Karan Raj, poznat po svom popularnom TikTok računu.

Na profilu @dr.karanr dijeli savjete o svemu, a objasnio je zašto ispijanje kave trebate ostaviti za kasnije. Dr. Karan je rekao: „Nemojte ujutro piti kavu da vas razbudi.“ i nadodao “Vaše tijelo vas prirodno budi kortizolom, ujutro dobijete dozu kortizola.“. Za one koji ne znaju, Kortizol je hormon kojeg luči nadbubrežna žlijezda, a čija je najznačajnija zadaća osigurati dovoljno energije u trenucima intenzivnog stresa, stoji na stranici Labplus.hr.

@dr.karanr Do you do this? #morningroutine #schoolwithdrkaran #learnontiktok #sleep #coffee ♬ Runaway by Kanye Piano – Henry Cantu

Rekao je kako kavu treba sačuvati do sredine jutra kada nam razina energije i kortizola padne te da će nas, poticaj koji dobivamo iz kofeina, podići i bit ćemo bolje. Popijemo li kavu ujutro, maksimalna razina kortizola proizvodi se između 8 i 9 što znači da ne izvlačimo maksimum učinka kofeina. Umjesto pijenja kave odmah kad se probudimo, sačuvajte je za vrijeme kada vam kortizol padne.

Savjet dolazi iz videa pod naslovom „Tri greške koje činiš svako jutro.“, a uz savjet o kofeinu podijelio je i zašto ne bismo trebali odgađati alarm i odmah provjeravati mobitel kad se probudimo.

Pritiskom gumba za odgodu, tijelo uvjeravamo da ulazimo u još jedan ciklus spavanja, uzrokujući oslobađanje hormona koji potiču više sna, što u konačnici rezultira tijelom punom kemikalija za spavanje koje nas drže umornima.

Mozak postupno povećava budnost, prelazeći s delta na theta na alfa moždane valove. Što se tiče provjeravanja telefona čim se probudimo, ta praksa nije dobra je time mozak preskače theta i alfa moždane valove, što nas čini nervozne.

TAGOVIbuđenje jutarnja kava jutarnja rutina kava mobitel odgoda alarma san spavanje