Znanost

Aside Banners

Bacaju li vas u depru tvitovi i statusi ‘društveno bogatih’ frendova?

Znanstvenih studija koje će za duševne poremećaje okriviti društvene mreže ne nedostaje, pa evo još jedne koja kaže da 'kurčeviti' frendovi uzrokuju depru.

Piše , Objavljeno

Istraživački tim Američke pedijatrijske akademije tvrde da ‘Facebook depresija‘ najviše pogađa djecu i tinejdžere, a uzrokuje je osjećaj usamljenosti i manje vrijednosti koji se javlja dok čitaju statuse svojih ‘frendova‘ koji se hvale bogatim društvenim životom i zabavom. Jedan od članova tima kaže da izoliranost u pravom životu djecu ne pogađa tako snažno budući da njihovi vršnjaci na Facebooku prezentiraju iskrivljenu verziju onoga što se zaista događa a djeca očito ne znaju razlikovati stvarnost od čistog bullshita kakav se uglavnom servira putem statusa i tvitova. To vam je poznato bez obzira na to koliko ste davno bili usamljeni tinejdžer:ljudi su na društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera skloni preuveličavati bogatstvo svojeg društvenog života.

Sigurno ste vidjeli takve pojave:grupica twitteraša nađe na jednom mjestu i onda svi neprestano tvitaju o tome kako se odlično zabavljaju. Netko bi im mogao biti zavidan, nekog bi njihova sreća mogla baciti u depru, ali većina se zapita:ako se tako dobro zabavljaju, kako stižu tvitati?

foto:index.hr

foto:index.hr

Ipak, ne osjećaju se samo djeca loše dok se drugi tvitaju i dijele fotke i objavljuju statuse o tome kako im je super u životu i kako su čas ‘vamo, čas tamo, pa s ovim, pa s onim. Za vrijeme South by Southwest konferencije, održane nedavno u američkom Austinu, na kojoj su bili ‘ama baš svi’ koji nešto znače u svijetu zabave i tehnologije, mnogi su u zreloj dobi osjetili što znači biti društveno nebitan.

Osjećam se kao da sam ponovno u srednjoj školi‘ prenosi NYTimes tvit @JillVanWyke koja podučava novinarstvo u Des Moinesu dok su tvitovi njezinih kolega koji su se zabavljali na SXSW-u preplavljivali timeline. ‘Svi kul klinci su na kul partiju, a ja sam doma u petak navečer‘.

Prepoznala je to i ekipa koja je napravila ‘Not at SXSW?‘ ekstenziju za Firefox i Chrome preglednike koja će sakriti tvitove prijatelja koji spominju tu konferenciju. Slično bi se i kod nas dalo napraviti za bilo koju konferenciju, koncert ili kojugod priliku kada tviteraši napokon izmigolje iz svojih ureda i sobica pa krenu s hranjenjem vlastitog ega.

Upravo se tu krije problem koji bi se oni koji rade takve studije trebali pozabaviti:koliko li je tek manjak samosvijesti u onih koji imaju potrebu stvarati lažnu sliku o sebi ili preuveličavati vlastitu ‘kulovitost’. Uz one koji ne prekidaju tvitati o tome kako im je super na koncertu ili tulumu, do onih koji se čekiraju u svaki restoran ili kojeveć ‘kul’ mjesto na kojemu se nalaze (ili pored kojeg prolaze), ili pak u svakom drugom tvitu spominju s kime su na kavi, cugi, ili se upravo mimoišli na cesti. Izgleda da su društveni mediji samo podigli socijalnu disfunkciju na veću potenciju i još nam omogućili da varamo.

TAGOVIdepresija društvo facebook facebook depresija twitter web

Komentiraj