Znanost

I NASA-i treba pomoć

Aside Banners

NASA prikuplja novce na Indiegogo crowdfunding platformi!

Piše , Objavljeno

Crowdfunding stranice su nezavisnim umjetnicima i inovatorima postale dominantan način za prikupljanje nužnih financijskih sredstava, a pomoć je ponekad potrebna i velikim igračima, poput američke NASA-e.

iss

“We are the Explorers” (Mi smo Istraživači) je tako još jedan u nizu uspješno završenih projekata skupljanja sredstava na stranici www.indiegogo.com, kojem je cilj bio prikazivanje trailera od 30 sekundi o američkom Svemirskom programu u barem jednom kinu svake od 50 saveznih država, i to prije premijere filma Star Trek: Into the Darkness. Fundaciji Aerospace Industries Association (AIA) of America je za plasiranje ovog trailera bilo potrebno 33.000 dolara, a cilj su ispunili nakon samo 6 dana.

Ali kampanja je daleko od završene. Ohrabreni pozitivnim rezultatima i činjenicom da im je ostalo još više od 30 dana za sakupljanje priloga, tvorci projekta su si zadali novi cilj: doseći granicu od 94.000 dolara, i time omogućiti prikazivanje trailera u čak 750 kino dvorana diljem SAD-a. Možda se nađe i neki domaći mecena, pa ćemo i mi u Hrvatskoj imati priliku vidjeti spomenuti uradak prije dugoočekivanog SF kino spektakla. Ako ništa drugo, svaki donor će dobiti i prigodni poklon, ovisno o iznosu koji uplati.

Sam trailer je inspiriran videom u trajanju od gotovo 3 minute, koji je NASA izdala prošle godine, i koji je maleni, ali motivirajući presjek cijelog njihovog Svemirskog programa, od samih početaka, do današnjih dana.

NASA video:

Američki zakoni pak zabranjuju da se državne agencije reklamiraju, tako da taj izvrsni kratki osvrt nije previše zainteresirao javnost. Na scenu tada stupa AIA, koja želi potaknuti mlade ljude da za karijeru izaberu upravo znanstveni i inženjerski rad, i time pomognu ostvarenju ljudskih težnji o osvajanju svemira. A kada se u obzir uzme i smanjenje sredstava namjenjenih Svemirskom programu, jasno je da NASA-i svaka pomoć itekako dobro dođe.

TAGOVIAIA Axe svemir crowdfunding indiegogo nasa svemir svemirski program

Komentiraj