Znanost

Budućnost je u kiborzima

Aside Banners

Ruski milijarder će ljude pretvarati u besmrtne robote!

Piše , Objavljeno

Svako malo izađe neka vijest ili najava o najnovijim dostignućima u bionici i robotici, a već 50 godina slušamo i o tome kako će se uskoro pojaviti i prvi kiborzi. I uvijek ispadne čorak! No, stvari bi se napokon mogle pokrenuti…

avatar

Dosta nam je već znanstvene fantastike, znanstvenih studija i beskrajnog razgovora o kibernetici, hoćemo prave i opipljive stvari! Isto to misli i ruski multimilijarder Dmitry Itskov, koji osim što je vlasnik medijskog carstva koje pumpa beskrajne količine novca, voli znanost i u skorijoj budućnosti želi ljude učiniti besmrtnima.

Naime, Itskov je prije nekoliko mjeseci pokrenuo Inicijativu 2045, kojoj je cilj do spomenute godine postići Singularnost, tojest, spajanje naših misli sa strojem. Namjera inicijative je u pravilnim vremenskim razmacima idućih 30 godina raditi prave i vidljive korake naprijed, počevši od klasičnog kiborga, a završivši sa potpunim transferom ljudske osobnosti, pamćenja i misli u računalo (ili ono što će se u budućnosti smatrati računalom).

Plan i program Inicijative 2045:
inicijativa 2045

Kako se iz plana i programa Inicijative može vidjeti, proces je podijeljen u 4 glavne faze, kojima je zajednički nazivnik riječ avatar. U fazi Avatar A bi do 2020. godine trebala biti implementirana tehnologija kojom bi čovjek, putem ‘mozak-stroj sučelja‘ (BMI) mogao kontrolirati svoju robotsku repliku. Ova tehnologija već postoji u nekoj mjeri, ali još uvijek nije potpuno primjenjiva.

IBM video o tehnologiji povezivanja mozga i računala:

Faza Avatar B bi trebala biti završena do 2025. godine, a njezin glavni cilj je uspješna transplantacija ljudskog mozga (poslije smrti, premda to nije specificirano) u zamjensko, robotsko tijelo. Ovoj fazi bi možda najbolje pasao naziv kiborg-faza, jer bismo dobili mješavinu ljudskog i mehaničkog, ali i izgubili ljudskost. Vrlo slično ovom stadiju zvuči radnja kultnog trilera Robocop, koji bi nakon 50-ak godina napokon mogao postati realnost.

robocop

Faza Avatar C je još jedan veliki korak naprijed, a osim same fizičke transplantacije mozga u zamjensko tijelo, cilj joj je i prijenos svog znanja, pamćenja, osobnosti i individualnosti pojedinca u takav jedan stroj. Najveći izazov ovog koraka jest stvoriti računalni model ljudske svijesti, koji je, s obzirom na naše sadašnje poznavanje mozga, još uvijek teško dostižna znanstvena fantastika.

Na posljetku bi do 2045. godine trebala biti finalizirana i faza Avatar D, završni korak Inicijative, kojim bi se naše postojanje svelo na hologramski prikaz kontroliran od jednog velikog, centralnog računala. Moramo priznati da nam se ova zadnja faza ne sviđa niti upola koliko su nam privlačne čisto mehaničke kiborg fantazije, ali velika znanstvena otkrića su oduvijek bila predmet straha.

Inicijativa 2045:

Ipak, premda Itskov želi eliminirati starost i smrt i dovesti nas na sasvim novu razinu postojanja, teško nalazi istomišljenike među kolegama bogatašima, a njegova sredstva, koliko god velika bila, nisu dovoljna da samostalno podrži cijeli projekt. Zato je počeo s masovnom regrutacijom vodećih svjetskih znanstvenika na područjima strojarstva, robotike, računalne tehnologije, futurologije i nekih manje poznatih, pseudoznanstvenih (ono što bi se nazvalo Fringe) disciplina, ali i s lobiranjem u UN-u i drugim svjetskim organizacijama. Nadamo se da se nije previše zanio gledajući film Avatar (koji je očigledno vrlo velika inspiracija cijelom projektu) i da će njegova ideja izroditi neke pozitivne rezultate.

TAGOVIavatar avatar project Dmitry Itskov inicijativa 2045 kiborg roboti

Komentiraj