Znanost

svemirski posao iz snova

Aside Banners

Ipak nije posao iz snova: NASA ga platila 18 tisuća dolara kako bi ležao u krevetu 70 dana

Piše , Objavljeno

Kada se na internetu pojavio NASA-in oglas u kojemu nude 18 tisuća dolara osobi koja će provesti 70 dana u krevetu, svi su mislili da je to posao iz snova. Drew Iwanicki je na vlastitoj koži, mišićima i kralježnici otkrio kako to nije baš tako jednostavno.

20141210_092719 (Custom)

Izvor fotke: Nextshark

Drew Iwanicki je 2013. godine surfao Redditom i naletio na oglas u kojem NASA nudi lovu do krova za gotovo nikakvu količinu uloženog truda. Tko kaže da provodeći dane i dane na Redditu ne možemo zaraditi masu para?

“Pretpostavio sam da neću više ništa čuti o studiji, ali ubrzo sam dobio odgovor od NASAinog istraživačkog tima. Zatražili su još informacija. Nakon toga sam prošao kroz tridesetak stranica vlastite medicinske povijesti, a i obiteljske medicinske povijesti. Nakon toga su me pozvali u Texas na fizički pregled.”

NASA je htjela istražiti kako ljudske kosti i mišići mogu oslabiti u svemiru. Naziv studije bijaše CFT70 (Countermeasure and Functional Testing in Head-Down Tilt Bed Rest Study). Iako je studija obavljena, mi obični smrtnici ne možemo znati sve detalje posljednjeg izvještaja.

Samo jedan dan nakon što je dobio otkaz na svom stalnom poslu artist managera, NASA se javila Iwanickom uz obavijest da može pripremiti pidžamu. Od 25 tisuća prijavljenih, samo 55 je dobilo priliku sudjelovati u istraživanju. Prije njega je istu studiju prošlo 54 ljudi, a on je bio zadnji sudionik.

Nasa-Peak-Cycle-1 (Custom)

Najgore mu je bilo prvih par dana. Osjećao je konstantne glavobolje, kralježnica ga je boljela. Kralježnici je teško podnositi pritisak svih tih unutarnjih organa dok je tijelo u horizontalnom položaju. Imao je i strogo razrađen raspored spavanja. U 22h spavanje, u 6 ujutro buđenje, a tijekom dana mu je bilo zabranjeno drijemati.

“Najokrutnija šala je što si zapeo u krevetu cijeli dan, a ne smiješ u nijednom trenutku malo odrijemati”.

Obavljao je nuždu u krevetu u dvije posude, a tuširao se također u ležečem položaju, samo na plastičnom krevetu.

NASAini nutricionisti su detaljno razradili plan prehrane kako bi po završetku studije Iwanicki otišao doma jednake težine s kojom je i legao u krevet. Ono što mu se nije sviđalo je što je morao uvijek pojesti baš sve s tanjura. Nije smio ostaviti ni najmanju količinu kečapa, bez obzira je li mu se jeo kečap ili ne.

Kaže da su hamburgeri bili okej, ali da ga je živciralo što je morao pojesti baš sve s tanjura

Kaže da su hamburgeri bili okej, ali da ga je živciralo što je morao pojesti baš sve s tanjura

Što se novca tiče – plaćen je 17800 dolara za 108 dana. 70 dana se odnosi na samu studiju, ali su bile potrebne pripreme kako za studiju, tako i za povratak u normalan život. Nakon što je Iwanicki izračunao, ispalo je da je plaćen 10 dolara za svaki sat budnosti. A i na kraju je morao uplatiti 5 tisuća dolara za porez.

Zaključak priče: Ako neka studija nudi masne novce da ležiš u krevetu nekoliko mjeseci, postoji razlog zašto studija nudi masne novce da ležiš u krevetu nekoliko mjeseci. Očito je da to nije nimalo lak pothvat, ali Iwanicki je rekao kako mu je drago što se podvrgnuo tome i kako sad puno više cijeni život koji ima.

20141218_063611 (Custom)

Dok NASA ne raspiše sličan natječaj, mi, obični ljudi, se i dalje moramo ustati iz kreveta kako bismo stavili kruh na stol i maslac na kruh.

TAGOVIbolest istraživanje medicina nasa novac svemir

Komentiraj