Znanost

Realno to nas zanima

Aside Banners

Postavljamo važna pitanja: Kako astronauti kakaju u svemiru?

Piše , Objavljeno

Moguće je da ćemo se nekada naći na nekakvom panelu ili predavanju s NASA-inim astronautom. U toj situaciji bi također mogli osjetiti pritisak postaviti ono pravo pitanje jer svi oko nas postavljanju “pametna” pitanja vezana za društveni i kulturološki učinak njegovih otkrića/djela kao i pitanja čisto mehaničke prirode upravljanja svemirskom stanicom, a nas realno zanima samo jedno… Kako oni kakaju u svemiru?

Ovo je pitanje o kojemu čak ni super-high-IQ Nasa nije razmišljala. Kako riješiti problem sanitarnog čvora u svemiru? Ako ćemo vjerovati da su Apollo misije bile prave, a ne inscenirane negdje u Hollywoodskom studiju kako bi dokazali da je Amerika “Great” i da su pobijedili Ruse onda je i sljedeća priča istinita.

Kada je prvi Amer išao u svemir, oni su to zamislili kao i što vjerojatno ovo vama sada zvuči kada čitate – kao šetnjica do kvartovskog dućana i nazad. Ono kad vam mama kaže: “Strpi se, evo već smo kući.”, to je bilo NASA-ino rješenje WC potrebe. Nije ga bilo. Nisu razmišljali o mogućim problemima oko nekih osnovnih ljudskih potreba, o jedinici i dvici odnosno piškenju i kakanju. Njima je to bila kratka vožnjica, samo do svemira i nazad. No, kako je lansiranje moralo biti odgođeno na nekoliko sati, a astronaut je već bio pozicioniran u raketi u svom svemirskom odijelu (to odijelo nema patentni zatvarač) – on je napravio ono što se svim velikim dečkima nekada zna dogoditi: popiškio se u gaće svemirskog odijela.

NASA je tada znala da taj problem moraju riješiti kako bi poboljšali “korisničko iskustvo”, što u konačnici i jesu. U suprotnom bi uz poznatu izjavu “Ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo” čuli pozadinski zvuk koračanja u svemirskim čizmama koje su upile svu mokraću. Znate onaj osjećaj i zvuk kada se vaše tenisice napune vodom od kiše? E, isto to, samo da je umjesto kiše vaša “pišalina” (kako to mali graditeljski stručnjaci na dječjem igralištu nazivaju) koja satima stoji. Fujkać.

Pokušaj rješenja tog problem je bio u obliku vrećica. Za mokrenje su imali vreće s gumenom cijevi nalik na kondom u koju su stavili penis i obavili nuždu. Bitna informacija: u tom periodu nije bilo žena u svemiru na takvim misijama.

nasa 1

Za veliku nuždu su također koristili vreću koja je imala uži dio otvora koju je trebalo postaviti točno iznad anusa. Čini nam se potencijalno kao situacija iz koje ne možete izaći… Čisti.

nasa 2

U tom periodu su obavljanje nužde van “svemirskih letjelica” sredili na vrlo profinjen način. Kao dio odijela su imali rafiniran sustav koji se zvao “fecal containment system”, skraćeno FCS. To je bilo kompleksno donje rublje sastavljeno od materijala koji upija tekućinu te se nosilo ispod rashladnog sloja odjeće. Drugim riječima, nosili su pelene.

nasa 3

Na sreću svih astronauta, situacija se poboljšala što se tiče obavljanja nužde. Bar unutar svemirskog broda ili stanice. To rješenje je danas puno zgodnije za oba spola. Novi sustav WC tehnologije košta 23 milijuna američkih dolara. Dvadeset i tri. Toliko novaca za WC. Toliko novaca za spravu u koju ćeš kakati i piškiti.
Ako uzmete u obzir da je jedan od glavnih dijelova te tehnologije štap s kojim gurate proizvode velike nužda niz odvod(?), zapitali biste se tko je tu pere novce. I da, Rusi su to napravili.

Da vam mi ne bismo objašnjavali kako stvari funkcioniraju, ponudit ćemo vam video u kojemu to radi stručnjak za kakanje i piškenje u svemiru. Ima masu iskustva.

 

TAGOVIkakanje nasa svemir