Znanost

ništa starbucks

Aside Banners

Kava bi ti mogla spasiti život – još jedno istraživanje koje govori ono što želimo čuti

Piše , Objavljeno

Evo razloga zbog kojeg trebaš od šefa tražiti više pauza za kavu.

Recentne statistike govore kako jedan od devet muškaraca obolijeva od raka prostate, ali znanstvenici s Kanazawa sveučilišta su identificirali tvari u kavi koji bi mogli spriječiti rast malignih stanica.

Kava sadrži kompleksne spojeve koji utječu na ljudsko tijelo i na pozitivne i na negativne načine, a određeni tipovi kave mogu smanjiti šanse za pojavljivanjem raka – uključujući i rak prostate.

Kaveol acetat i kafestol usporavaju rast stanica koje su otporne na uobičajene lijekove protiv rasta raka. Naravno, na malenim miševima su vršeni pokusi i ova dva spoja u kombinaciji značajno smanjuju rast tumora.

“U 11 dana, netretirani tumori su narasli za 3.5 puta dok su tumori u miševima tretiranim s oba ova spoja narasli tek 1.5 puta.”

Ovo istraživanje još mora proći testiranje na ljudima, ali ovo daje nadu za pronalazak konačnog lijeka.

Za sve vas koje prijatelji ne mogu vidjeti bez šalice/termosice/papirnate “to-go” čaše s kavom – kaveol acetat i kafestol su tvari koje se prirodno nalaze u Arabica kavi. Osim kvalitete i okusa, sada imate i (skoro potpuno) znanstveno uporište da nastavite naručivati stopostotnu Arabicu bez previše straha da ćete biti nazvani hipsterom. Možda vas oda brada, džemper na pruge ili specka.

Kava kao lijek? Yes, please.

TAGOVIistraživanje kava zdravlje znanost

Komentiraj