Znanost

kina 1: amerika 0

Aside Banners

Kina prizemljuje prvu svemirsku letjelicu na “tamnu” stranu Mjeseca

Piše , Objavljeno

Kina je opet pobijedila Ameriku postavši prva zemlja koja je uspješno spustila svemirsku letjelicu na daleku „tamnu“ stranu mjeseca.  NASA-in Ranger 4 je bio prvi objekt koji je napravio čovjek i koji je poslan na tamnu stranu mjeseca, no letjelica se srušila 1964. zbog kvara računala.

Istraživanje svemira službeno je započelo kada je Chang’e 4 pokrenut 7. prosinca prošle godine. Chang’e 4 i njegov router Yutu-2 na solarni pogon nazvani su po kineskoj boginji Mjeseca i njenom zecu. Prema priopćenjima državnih medijia objavljenima u četvrtak, sonda je dotaknula dno bez ikakve štete u 10:26 sati po pekinškom vremenu.

“Kina je nestrpljiva ući u knjige rekorda sa svojim svemirskim dostignućima”, izjavio je za CNN Joan Johnson-Freese, profesor na američkom pomorskom ratnom koledžu. Uz  uspjehe Chang’ea i programa Shenzhou u svemirskim letovima, on tvrdi da su izgledi da sljedeći jezik koji čujemo s Mjeseca bude mandarinski- visoki.

Nakon što je sletio, Yutu-2 je izbliza snimio slike s udaljene strane mjeseca. Kina se nada da će saznati više o unutarnjoj strukturi, temperaturi i mineralnom sastavu.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli 香港01 (@hk01_hk)

TAGOVIkina mjesec

Komentiraj