Znanost

Sad će svi biti hiperaktivni

Aside Banners

Marihuana pomaže kod ADHD-a, 70 posto pacijenata bi izabralo travu umjesto lijekova

Piše , Objavljeno

Koji je ovo već put da čujemo za terapijski učinak marihuane, a ona je još uvijek ilegalna u većini svijeta?

Colorado and Washington approve marijuana legalization

Kalifornija i Colorado mlate bolesne pare od legalne prodaje marihuane, ali ostatak svijeta nije još toliko otvoren da bi se predstavnici naroda odlučili na potpunu legalizaciju. Ako narod to želi već desetljećima, zašto se predstavnici naroda opiru?

U jednoj od studija je otkriveno kako kanabis itekako može pomoći kod ADD-a i ADHD-a i to na puno učinkovitiji način od različitih lijekova za te poremećaj.

Osobe koje boluju od ADHD-a imaju problema sa zadržavanjem fokusa, a obilježava ih i hiperaktivnost te impulzivno ponašanje. Osobe koje boluju od ADD-a imaju sve iste simptome osim hiperaktivnosti.

Jedna od fizioloških nepravilnosti kod ADD-a i ADHD-a je nedostatak dopamina u mozgu. Dopamin je kemijski neurotransmiter uključen u kognitivne procese sjećanja i pažnje.

Kanabis može pomoći kod ADD-a i ADHD-a zahvaljujući povećavanju dostupnosti dopamina. Ovo ima jednak učinak, ali drukčiji mehanizam djelovanja od stimulanata kao što su Ritalin i dexedrin amfetamin, koji djeluju tako da se vežu za dopamin i ometaju metaboličko razlaganja dopamina. Njemačka studija je otkrila da je 22 od 30 sudionika izabralo odustati od terapije lijekovima u korist medicinske marihuane.

Uspjeh ove studije bi mogao pomoći širenju svijesti o pozitivnim utjecajima maštovitih oblaka dima, daljnjem istraživanju i – naposljetku – potpunoj legalizaciji.

TAGOVImarihuana poremećaj trava

Komentiraj