Znanost

pazi na planet

Aside Banners

Nakon 340 dana provedenih u svemiru, astronaut je ekstremno zabrinut za naš planet

Piše , Objavljeno

Bojimo se same ideje na pogled na naš planet iz svemira, a možemo zamisliti koliko je strašno kad vidiš u kakvom su nam stanju i planet i njegova atmosfera.

340 dana na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Najviše od ijednog NASA-inog astronauta. Toliko je vremena astronaut Scott Kelly proveo “gore”. U svemiru ne postoji gore i dolje, zato smo tu riječ stavili pod navodnike.

U petak, 4. ožujka je održao press konferenciju na kojoj se dotaknuo brojnih tema.

Već smo pisali o njegovom povratku iz svemira te činjenici da se vratio mlađi i viši nego što bi bio da je tih 340 dana proveo na Zemlji. Pred njim i njegovim identičnim blizancem Markom (također astronautom, ali koji je tih 340 dana proveo “s nama”) je još barem godina dana pretraga kako bismo mogli napokon shvatiti utjecaj života u nultoj gravitaciji kroz period od skoro godinu dana.

“Jedno od najvećih iznenađenja je koliko je godina dana zapravo dugačko vrijeme. Činilo se kao da sam tamo živio čitavu vječnost. Činilo se duže nego što sam mislio da će biti” Scott Kelly

Kelly je već odradio nekoliko posjeta ISS-u, ali znatno kraćih od posljednjeg pa je i povratak na Zemlju bio drukčiji nego ranije. Osjećao je umor, a koža mu je nevjerojatno osjetljiva pa mu ponekad čak i najobičnije odijevanje uzrokuje neugodu.

Koordinacija isto zapinje sada kada se ponovno navikava na život s gravitacijom.

Nije sve tako divno i krasno kao vijesti da si mlađi i viši, ima tu i ozbiljnih stvari.

Istaknuo je kako se zbog vremena provedenog u svemiru više brine za okoliš. S ISS-a se mogu vidjeti brojni problemi vezani uz okoliš – zagađenje u dijelovima Azije, šumski požari te nevjerojatno tanka atmosfera.

Primijetiš koliko je atmosfera tanka, kako krhko izgleda, a to u kombinaciji sa zagađenjem je alarmantno. Moramo se brinuti o okolišu. Ljudi kažu “spasite planet”, ali planet će biti sasvim u redu. Mi smo ti koji će imati problem.

Prvi obrok nakon povratka na Zemlju mu je bila zrela banana, a prva stvar koju je napravio kad se vratio vlastitoj kući u Houston iz Kazahstana gdje je Soyuz kapsula sletjela je:

TAGOVIastronaut scott kelly svemir

Komentiraj