Znanost

Ne, hvala.

Aside Banners

Noćne more postaju stvarnost: Znanstvenici mrtve pauke pretvorili u robote

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

U novom polju zvanom “nekrobotika”, istraživači su leševe pauka iskoristili kao hvataljke za manipuliranje predmetima, prenosi ScienceNews.

Da bi to postigli, morali su samo ubosti špricu u leđa mrtvog pauka i zalijepiti ga na mjesto.

Upumpavanje vode u leš učinilo je da se noge pauka otvaraju, dok je ispumpavanje vode iz leša noge pauka zatvaralo, objavili su istraživači u Advanced Science krajem srpnja.

Ideja istraživanja nastala je iz pitanja koje nam se ne mota po glavi ne često, nego nikad – zašto se pauci sklupčaju kad umru?

Odgovor je jednostavan koliko i pitanje – pauci su hidraulički strojevi! Kontroliraju koliko su im noge ispružene pumpanjem krvi u njih. Kako mrtav pauk više nema taj krvni tlak, noge mu se sklupčaju.

Faye Yap, inženjerka strojarstva na Sveučilištu Rice u Houstonu, objasnila je da istraživačkom timu ta pojava bila kul (kul, da, to je prava riječ) pa su je nekako htjeli iskoristiti.

Njezin tim prvo je pokušao mrtve vučje pauke staviti u kuhalo za paru, nadajući se da će vlažna toplina natjerati pauke da se rašire i gurnu noge prema van. Nije uspjelo.

Tek kada su istraživači ubrizgali tekućinu ravno u leš pauka, otkrili su kako mogu kontrolirati njihov stisak toliko dobro da pomoću njihovih nogu mogu izvući žice iz tiskane ploče (!) i podići druge mrtve pauke.

Tek nakon stotina korištenja nekroboti su počeli dehidrirati i pokazivati ​​znakove istrošenosti.

U budućnosti će istraživači premazivati ​​leševe sredstvom za brtvljenje kako bi odgodili njihovo trošenje. 

No, sljedeći je veliki korak kontrolirati paukove noge pojedinačno, kaže Yap, i u tom procesu otkriti više o tome kako pauci funkcioniraju. Tek će tada njezin tim moći pretočiti svoje razumijevanje u bolji dizajn za druge robote.

Ako se nas pita, pauci i roboti nikad ne trebaju postati kombinacija. U suprotnom, scenarij izgleda svakako osim ugodno.

TAGOVIistraživanje leš pauk robot truplo