Report

recikliranje je ključ

Aside Banners

“Plastične kiše” navodno zagađuju sve što jedemo i pijemo! Istraživanjem pronašli mikroplastiku u oblacima

Piše , Objavljeno

Izvor: unsplash.com/Canva

Vjerojatno ste svi upoznati s činjenicom da plastični otpad s kopna, završava u oceanu kao mikroplastika, no istraživački tim je proučavao završava li mikroplastika i u oblacima, što zauzvrat znači da može završiti u kiši, a potom u hrani i vodi.

Mikroplastika je ekološki problem o kojem znanstvenici sve više govore. Mikroplastika je plastična čestica manja od pet milimetara, a znanstvenici su upozorili na „nepovratnu i ozbiljnu štetu za okoliš“ nakon što su čestice mikroplastike pronašli u oblacima.

Znanstveno istraživanje o putu mikroplastike koja se prenosi zrakom (AMP) provela je grupa istraživača sa Sveučilišta Waseda u Japanu. Komadići plastike, manji od 5 mm (otprilike veličine sjemenke sezama), pronađeni su na najudaljenijim dijelovima planeta i najintimnijim dijelovima ljudskog tijela, uključujući krv, pluća i placente trudnica. Evo zašto je otkriće ne samo neprirodno, već i zabrinjavajuće za našu klimu. zid prekriven otpadom od plastikeizvor:unsplash.com

Istraživači su pronašli nekoliko vrsta polimera i gume u vodi u oblacima koji okružuju planinu Fuji, najveću planinu u Japanu, i planinu Ōyama, a njihova se studija pridružuje sve većem broju istraživanja kojim je dokazano da je onečišćenje plastikom prisutno u većinu ekosustava na Zemlji. Voda iz oblaka skupljala se na vrhovima dviju japanskih planina na nadmorskim visinama između 1300-3776 metara. Vrh planine Fuji nalazi se u slobodnoj troposferi, dok planina Ōyama doseže vrhunac u graničnom sloju atmosfere, obje unutar najnižeg sloja Zemljine atmosfere.

Znanstvenici su zatim upotrijebili napredne tehnike snimanja kako bi utvrdili je li mikroplastika prisutna i o kojoj je vrsti riječ. Pronašli su devet različitih vrsta polimera i jednu vrstu gume, a oblaci su sadržavali čak 14 komada plastike po litri vode. Čestice su bile veličine od oko 7 do 95 mikrometara što je malo veće prosječne širine ljudske vlasi.

Kako mikroplastika završava u oblacima i koji je njezin utjecaj na klimatske promjene?

Mikroplastika ima ogroman broj potencijalnih izvora, od mikrozrnaca u kozmetici do gnojiva i razgradnje većih predmeta poput plastičnih vrećica. Postoje različiti načini na koje mogu ući u atmosferu. Cestovna prašina, odlagališta otpada, trošenje guma i umjetna trava potencijalne su kopnene ulazne točke. Ocean također može poslati mikroplastiku prema nebu, kroz morsko prskanje i druge postupke aerosolizacije, gdje su čestice dovoljno lagane da se mogu nositi zrakom.

plastični otpad u oceanuizvor:unsplash.com 

„To implicira da je mikroplastika možda postala bitna komponenta oblaka, zagađujući gotovo sve što jedemo i pijemo putem tzv. plastične kiše“, navodi se u studiji Sveučilišta Waseda.

Zabrinjavajući podaci sve više govore o razini zagađenosti mikroplastikom, a njezin negativan utjecaj na okoliš i zdravlje sve više zabrinjava ekologe diljem svijeta. Recikliranje i pravilno zbrinjavanje plastike je obaveza, a ne praksa koju treba olako shvaćati.

TAGOVIčestice plastike u zraku mikroplastika mikroplastika u oblacima očuvanje okoliša zagađenje zaštita okoliša