Report

Zanimljivo i korisno

Aside Banners

Psiholozi tvrde: Evo zašto te briga o tome što drugi misle i zašto to nije toliko loše

Piše , Objavljeno

Izvor: Canva

Briga o tome što drugi misle prirodan je ljudski instinkt i nije nužno loša stvar.

Nije korisno konstantno razmišljati o tome kako nas drugi percipiraju, pogotovo ako pretpostavljamo da o nama misle loše, ali takve misli jako je teško zaustaviti. Logično je da nam je stalo do tuđih mišljenja.

Društvena smo bića, zbog čega imamo potrebu za izgradnjom odnosa s durgima pa vrlo često propitujemo što drugi o nama misle i jesmo li im se svidjeli.

Psihoiloginja Leslie Becker-Phelps tvrdi da, iako ne trebate dopustiti da vama vladaju tuđa mišljenja, potpuno je normalno razmišljati o tome.

„Iako možda znate da ne želite da vama vladaju mišljenja drugih, reći sebi da vas nije briga je kao da kažete da niste gladni kada vaš želudac traži da ga nahranite. Jednostavna je činjenica da ste biološki potaknuti na povezivanje s drugima, pa ne možete a da ne budete pod utjecajem prijetnji toj potrebi“, napisala je Becker-Phelpt za psychologytoday.com.

Bez obzira što je prirodno razmišljati o tuđim shvaćanjim vas, važno je ne upadati u misaone petlje i život krojiti na temelju istih. Kako bi to izbjegli, ova psihologinja savjetuje da pronađete otvorenim, iskrenim i empatičnim ljudima koji žele biti u vašem društvu.

„Kako bi ostvarili ispunjavajuće odnose s drugima, okružiti se ljudima koji žele komunicirati sa pravim vama. To su ljudi koji žele provoditi vrijeme s vama, a ne samo s nekim tko će im biti ogledalo ili tko će ispunjavati njihove naredbe. Ako vam daju komplimente, možda ćete biti skloni odbaciti lijepe riječi . Ako je tako, vježbajte svjesno prepoznati njihovu iskrenu zahvalnost prema vama.“

Razmišljanje o tuđim shvaćanjima nas pomaže pri povezivanju i izgradnji kvalitetnih odnosa.  Međutim, ključno je uspostaviti ravnotežu i ne dopustiti da strah od osude nadvlada našu autentičnost. Pronalaženje prave ravnoteže između uvažavanja tuđih mišljenja i vjernosti sebi ključno je za zdrav i ispunjen društveni život.

TAGOVIkvalitetni odnosi mišljenja drugih Psihoiloginja Leslie Becker-Phelps psiholozi savjetuju psiholozi tvrde zašto nam je stalo do tuđih mišljenja