Znanost

T-Cox

Aside Banners

Sakrij ženu, sakrij djecu – stvoren križanac pileta i… dinosaura!

Piše , Objavljeno

Sljedeći put kad preskočite noge u teretani i netko se sprda na vaše pileće nožice, primite kompliment jer možda imate batkove baš kao T-Rex.

collage

Ne znamo jesu li dinosauri kao legendarna vrsta pali na vrlo niske grane da im se kokoši sada smiju ili je ovo badass eksperiment znanstvenika koji ne znaju što bi sa sobom i prirodom, ali čini se da je ekipa iz Čilea križala gene dinosaura i ptica. Vjerojatno da predstave alternativu KFC-ju.

Ovaj križanac gmaza i peradi nije tooooliko bizaran kao što neki žele istaknuti jer, brate mili to svi znaju, ptice su nastale od njih. Stvar je da su znanstvenici s Universidad de Chile htjeli pošto-poto rekreirati bar dio ovih predimenzioniranih pretpovijesnih bića i kombinirali su genetski modificirane piliće s genima dinosaura upravo na nogama, ali, da vam smirimo srce, eksperiment nije prošao dalje od embrionske faze.

Izvor: Universidad de Chile

Izvor: Universidad de Chile

Genetska je veza između modernoga pileta i pretpovijesnog giganta slična pa su Čileanci samo trebali potisnuti jedan od gena koje pilići/kokoši izražavaju u razvoju da bi potaknuli ovaj devolucijski moment. Taj se gen naziva Indijanskim ježom, a ključan je za razvoj kosti kod pilića. Kad se ‘ugasi’, navodno da ptica u jajetu razvija koštanu strukturu nalik zadnjim nogama dinosaura.

Voditelj tima Joâo Botelho nije prvi put eksperimentirao s kokošima. Naime, već je ranije uspio poništiti obrnuti rast zadnje kandže na pticama i usmjeriti ju naprijed kako je bio slučaj kod dinosaura. Štoviše, na Yaleu su postigli razvitak dinosaurske njuške umjesto kljuna u embrijskoj fazi razvoja pileta.

Nažalost ili na sreću, još uvijek ne možemo očekivati Jurassic Park u našim kvartovima, ali ova ideja s KFC-jem odnosno KFD-jem je sve izglednija jer se znanstvenici ne igraju s idejom reprodukcije cijele životinje, nego samo pojedinih organa i dijelova tijela.

TAGOVIdinosaur eksperimenti genetika Jurassic Park znanost

Komentiraj