Znanost

Komandant Data i ekipa

Banner 300

Spremite se na revoluciju, jer dolaze nam fazori

Piše , Objavljeno

Zvjezdane staze imaju vojsku obožavatelja, a među njima se nađe i priličan broj top znanstvenika, koji tu i tamo pokažu da svi ti nevjerovatni SF gadgeti koje gledamo na ekranu nisu samo cool gluparija. Upoznajmo fazore, standardno oružje Zvjezdane flote.

Kirk i phaser

Laseri (light amplification by stimulated emmision of radiation) su izmijenili svijet više nego nam se na prvi pogled može činiti, tako da je moderna industrija, informatička tehnologija i ratovanje praktički nezamisliva bez ovih uskih usmjerenih čestica svjetla. Ali napredak je nezaustavljiv, tako da bismo uskoro mogli upravljati prvim phaserima (phonon amplification by stimulated emision of radiation). Jučer je tako objavljen znanstveni rad na stranici Physical Review Letters, u kojem ekipa sa japanskog instituta NTT prvi put predstavlja konkretne materijale o ovom revolucionarnom uređaju.

Laseri tako funkcioniraju na principu usmjeravanja zbijenih čestica svjetla (fotona) u istom smjeru, a i sam fazor radi na sličnom principu. Jedina, ali vrlo bitna razlika je u tome što kod lasera do nastanka snopa svjetlosti dolazi pobuđivanjem elektrona, koji se nakon ‘smirivanja’ vraćaju u svoje početno stanje i pritom otpuštanju svjetlost specifične valne duljine, koja se onda uz pomoć ogledala usmjerava u jednom smjeru. Kod phasera dolazi do nastanka ‘snopa zvukova’ (phonona), i to zbog frekvencija zvuka vrlo uskih valnih duljina, koje nastaju oscilacijom samih phonona.

Ovakvi uređaji bi trebali biti mnogo jednostavniji od današnjih lasera, a njihova primjena bi trebala biti u medicini, znanosti, IT tehnologiji i industriji, te dakako u nadolazećem ratu protiv Borga. Cijela ova tehnologija je još u svojim počecima, ali kada se riješe neki od većih problema, poput činjenice da za sada phaseri rade samo ‘u uređaju’ i ne mogu se projecirati van poput lasera, mogli bi imati prilično cool komad budućnosti u rukama.

TAGOVIAxe svemir fazor foton laser oružje phaser phonon star trek znanost

Komentiraj