Znanost

daj suncobran

Aside Banners

Srpanj je bio najtopliji mjesec u posljednjih 140 godina

Piše , Objavljeno

U utorak su američki znanstvenici potvrdili kako je srpanj ove godine bio najtopliji mjesec ikad zabilježen na Zemlji.

Temperature se prate tek od 1880. godine.

Možda ste očekivali temperature od +35 u ovim rezultatima, ali je u pitanju globalna temperatura koja uključuje sve dijelove planeta. Prosjek u srpnju je iznosio 16.75 Celzijeva stupnja pa je tako prosječna globalna temperatura u srpnju ove godine bila za 0.95 Celzijevih iznad prosjeka za prošlo stoljeće. Prosjek je iznosio 15.8 stupnjeva.

Također su u javnost pušteni geografski podaci koji ističu kako su temperature rasle od prosječnih na sljedećim područjima: Aljasci, centralnoj Europi, sjevernim i jugozapadnim dijelovima Azije te u određenim regijama Afrike i Australije.

Srpanj je i inače jedan od najtoplijih mjeseci u godini, a devet od deset najtoplijih srpanja su zabilježeni od 2005. godine.

Jesmo li sami krivi za ovakve promjene klime? Trump se ne slaže, neki ljudi još uvijek misle da je Zemlja ravna, neki se skrivaju pod zemljom u bunkerima za kraj svijeta pa im možda i nije toliko vruće, ali naši dezodoransi (prirodni naravno, ništa freon) više ne mogu podnijeti ovaj rast temperatura.

Usput… Postoje i ovi likovi.

Možda i trebamo ispariti.

TAGOVIljeto rekordi temperature vrućina